Ştso Başkanından Habur Sınır Kapısı Hakkında Açıklama

Habur Sınır Kapısı'nda son zamanlarda yaşanan sıkıntılar ile ilgili Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (ŞTSO)...

Habur Sınır Kapısı'nda son zamanlarda yaşanan sıkıntılar ile ilgili Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (ŞTSO) Başkanı Osman Geliş açıklama yaptı.

ŞTSO binasında basın mensuplarına açıklamada bulunan Başkan Geliş, yaşanan sıkıntıların bölgeye büyük zararlar vereceğini belirterek, çözüm için yetkililere çağrıda bulundu. Geliş, "Son günlerde Habur'da ihracatçılarımız, nakliyecilerimiz, imalatçılarımız ciddi bir sıkıntı yaşamakta. Daha önce uygulanmayan ve yeni uygulamaya konulan SGS ismi altında kalite kontrol standart organizasyonunun talep ettiği bir miktarla alakalı ihracatçılarımız ve nakliyecilerimiz sorunlarını farklı bir şekilde dile getiriyorlar. 2011 yılında Ülkemiz Irak'a Habur Sınır Kapısı üzerinden yaklaşık 9 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Bu da Türkiye ihracatının yüzde 40'na tekabül ediyor. Buna rağmen Habur kapısında ihracatçılarımız büyük bir sıkıntı yaşamakta" dedi. Yaşanan sıkıntılar ile ilgili olarak yetkililerle görüştüğünü ifade eden ŞTSO Başkanı Osman Geliş şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Bu sorunun ihracatçılarımıza, ihracat rakamlarına, nakliyecilerimize ve bölgemizin istihdamına da ciddi zararlar vereceğini düşündüğümüz için Bakanımız Zafer Çağlayan, Hayati Yazıcı, Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'yla yaptığımız görüşmelerde bu sorunun çözümü için bir alternatif arayış ve bu uygulamanın yapılmaması gerektiğini, yapılırsa da diğer İran, Suriye'deki belli ihracatçılardan nakliyecilerden alınan değerler doğrultusunda bir değer alınırsa nakliyecilerimiz ve ihracatçılarımız da bir ferahlık yaratacağını söyledik. Bu yaratılmadığı takdirde nakliyecilerimiz hiç istemediğimiz bir doğrultuda doğal haklarını kullanıp bazı tepkilerini dile getiriyorlar. Bizde onların temsilcisi olarak yetkililerimizin bu sorunu çözmelerini bekliyoruz. Bu sorunun Habur'un işleyişine çok büyük zarar vereceğinden emin olduğumuz için yetkililerimize hem yazılı hem de sözlü olarak ilettik. En kısa zamanda ciddi bir duyarlılık bekliyoruz. Valimizin de bu konuda desteğini alıyoruz. Kendisi de birkaç defa bakanlarımızla yaptığı görüşmelerde işin çözümü işin daha sağlıklı bir şekilde Habur'un daha güzel çalışması için ciddi bir uğraş içindeler. Bir an önce bu sıkıntıları bertaraf edip nakliyecilerimizin özelikle Silopi, Cizre ve İdil'deki ihracatçılarımızın da bu sorunu bertaraf etmek için yetkililerimizden bir an önce sağlıklı bir sonuç alıp bu sektördeki arkadaşlarımıza bir an önce bir müjde vermeyi bekliyoruz. Bu konuda yetkililerimizin duyarlılığından dolayı şimdiden teşekkür ediyoruz."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: