Stüdyo dairelere şok denetim!

Başbakan'ın öğrenci yurtlarıyla ilgili çıkışının ardından öğrencilerin kullandığı pansiyon, apart tarzı stüdyo dairelere mali ve güvenlik denetimleri geliyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın öğrenci yurtlarıyla ilgili sözleri büyük bir tartışma başlatırken, son iki yılda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın karma öğrenci yurtları ve gençlik kamplarını ayırmaya başlamasıyla ülke gündemine oturdu. Hürriyet'in haberine göre, hükümet, bu kapsamda daha çok öğrencilerin kullandığı pansiyon, apart tarzı stüdyo daireleri de mercek altına aldı. Erdoğan’ın son çıkışının ardından harekete geçen Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı yurtları güvenlik açısından, Maliye Bakanlığı da mali açıdan daha sıkı denetleyecek.

Reklam
Reklam

OTEL ODASI GİBİ KULLANILIYOR

Hükümetin yurt yapımı konusunda görevlendirdiği TOKİ bugüne kadar toplam 49 bin 728 öğrenci kapasiteli 143 adet yurt pansiyon yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği”nde geçen eylül ayında değişiklik yapıldı Bu değişiklikle ucuz olduğu için daha çok öğrencilerin tercih ettiği stüdyo tipi daire yapımına sınır getirildi. Bakanlık yetkilileri, komşulardan gelen, “Otel odası gibi kullanılıyor. Aile yapımızı bozuyor” şikayetleri üzerine bu değişikliğin yapıldığını bildirdiler. Yeni yönetmeliğe göre en küçüt dairelerde artık oturma odası en az 12, yatak odası 8, mutfak 3.3, banyo 3 ve tuvalet 1.2 metrekare olacak. Yönetmeliğe göre 3 veya daha az odalı konutlarda yıkanma yeriyle tuvalet aynı yerde olabilecek. Dairelerin bu standartta olması maliyetleri arttıracağı için öğrencilere kiraya verilmesi zorlaşacak.

VERGİ İNCELEMESİ OLABİLİR

Stüdyo daireler ve öğrenci yurtlarının mercek altına alınmasını Hürriyet’e değerlendiren yetkililer, “Bu tip dairelerin ve yurtların belirli kuralları var. Bu tip yerler amacı dışında kullanılıyorsa, kimlerin orada yaşadığı belli değilse bunun yasal düzenlemeler ışığında müeyyidelerinin yerine getirilmesi gerekiyor. Özellikle küçük evler ve yurtlar otel gibi kullanılıyorsa buna yönelik önümüzdeki dönemde vergi incelemeleri de gündeme gelebilir” bilgisini verdiler.

Reklam
Reklam

YURTLARDA DEVLET AĞIRLIKLI

Yurtlarla ilgili başlayan tartışmalar sürerken ekonomi yönetimi de hedefleri arasına yeni yurtların yapılmasını aldı. 2013-2014 eğitim öğretim döneminde yükseköğretim düzeyindeki yurt kapasitesi 588 bin 280’e ulaştı. Hükümet programına göre söz konusu kapasitenin 302 bin 778’i Yurt-Kur, 62 bin 408’i üniversite, 223 bin 94’ü de özel yurtlardan oluşuyor. YURTKUR’a bağlı yurtlarda öğrencilerin yerleşebilecekleri 94 bin 708 yatak varken, başvuran öğrenci sayısı da 368 bin 101 oldu. Hükümet, bu kapsamda Yurt-Kur yurtlarının özellikle maliyet ve güvenlik açısından öncelikli olarak tercih edilmesi, yurtların kalite standartlarının yüksek olması sonucunda yurtlardaki doluluk oranının tam kapasite olduğunu hesapladı.(HÜRRİYET)