Stuttgart Belediyesi’nden Marmara’ya Davet

Hareketli Şehirler Ağı ve Stuttgart Belediye Başkanı Dr. Wolfgang Schuster, son dönemlerde çalışmalarına büyük hız...

Hareketli Şehirler Ağı ve Stuttgart Belediye Başkanı Dr. Wolfgang Schuster, son dönemlerde çalışmalarına büyük hız veren Marmara Belediyeler Birliği’ni Hareketli Şehirler Ağı’na üye olmaya davet etti.

Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Birliği ve Hareketli Şehirler Ağı (Cities for Mobility) Başkanı, Stuttgart Belediye Başkanı Dr. Wolfgang Schuster, Marmara Belediyeler Birliği’ni ziyaret etti. Stuttgart Belediyesi, Başkanlık Planlama ve Koordinasyon Birimi Yetkilisi Ayşe Özbabacan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Tansel Kaya, Başkan Schuster’e eşlik etti. Misafir heyet, Birlik Başkan Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı’nın yanı sıra Birlik Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, Yazı İşleri Müdürü Hüsnü Kılıç tarafından kabul edildi.

Reklam
Reklam

Stuttgart Belediye Başkanı Dr. Wolfgang Schuster ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye’de devam eden ziyaretlerinden ve Marmara Belediyeler Birliği’ne yaptıkları ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek, Hareketli Şehirler Ağı (Cities for Mobility) ve MBB’nin işbirliği yapmasının kendileri için önemli olduğuna vurgu yaptı. Bunun yanında Stuttgart şehrinin sahip olduğu potansiyeli ve belediye olarak yaptıkları çalışmaları bir sunumla aktaran Dr. Schuster , “İstanbul ve Stuttgart Büyükşehir Belediyeleri olarak gelecekte bir Türk-Alman Teknoloji Merkezi kurmayı planlıyoruz” dedi.

Bu merkezin kurulmasının gerçekleşmesi durumunda, şehir ve şehircilik konusunda araştırmaların yapılacağını söyleyen Schuster, böyle bir merkezin kurulmasının Türk-Alman ilişkilerini daha ileriye götürmek için de şans olacağını ifade etti. Aynı zamanda Marmara Belediyeler Birliğini, Hareketli Şehirler Ağı (Cities for Mobility) üyesi olmaya davet eden Schuster bu ağın dünyada sürdürülebilir kaynaklar aracılığıyla ulaşım modelleri üzerinde çalıştığını ve üyelerinin bu alanda yakın işbirliği yaptığını belirtti. Mevcut fosil yakıtlarının gelecekte sürdürülemez bir hal alacağına vurgu yaparak şimdiden geleceği planlamanın önemine vurgu yaptı. Başkan Schuster, Hareketli Şehirler Ağı’nın (Cities for Mobility) 84 ülkeden 627 üyesi olduğunu, 233 üyesi bulunan ve Türkiye’nin en yoğun ekonomik ve kültürel merkezi konumundaki bir bölgenin belediye birliği olan Marmara Belediyeler Birliğinin ağ içerisinde yer almasının kendilerini onurlandıracağını ifade etti.

Reklam
Reklam

Birlik Başkan Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı ise, yükselen ekonomisi ile Türkiye’nin dünyada kendisine önemli bir yer edindiğini ifade etti. Tarihten günümüze gelişen Türk-Alman ilişkilerinin geçtiğimiz 50 yıl zarfında daha da güçlendiğini belirterek ilişkilerin yerel yönetimler arasında da gelişerek arttığını belirtti. Marmara Belediyeler Birliğinin Başkan Vekili olarak yapılan çalışmaları da özetleyen Başkan Çağırıcı, Türk ve Alman yerel yönetimleri arasında deneyim paylaşımı, kardeş şehir ilişkiler ve geliştirilecek projeler bazında ortak çalışmalar için hazır olduklarının ifade etti.

İstanbul’un gelişmekte olan konumu itibarı ile yeni Türkiye’nin yüzü olduğunu belirten Başkan Çağırıcı, ulaşım ve şehirleşme hamleleri ile bunun daha da güçleneceğini belirtti. Kendi görev yaptığı Belediye olan Bağcılar Belediyesi’nin İstanbul’daki gelişen konumu ve çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Çağırıcı Dr. Schuster’i Bağcılar Belediyesi’nde de ağırlamak istediğini belirtti. Ziyaret vesilesiyle Başkan Çağırıcıya Türk-Alman ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olan, Türk işçilerin Almanya’ya gelişinin anısı için Başkan Schuster’in girişimi ile yazılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tercüme edilen “Almanya’nın Ortasında” adlı kitap hediye edildi. Stuttgart Belediye Başkanı Wolfgang Schuster ‘Türkler sadece ekonomik kalkınmamıza katkıda bulunmadılar, esenliğimize de katkı sundular. Saygıyı, kendilerini takdir etmemizi hak ettiler’ dedi. Sosyal uyum kadar kültürel çeşitlilik de önemlidir’ diyen Schuster, kitabın Türkçeye çevirisi nedeniyle Başkan Topbaş’a teşekkür etti. Kitabın her iki ülke liderleri tarafından başından sonuna kadar okunan tek kitap olduğunu ifade eden Schuster; Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün kitabın tanıtım galasında yaptığı konuşmada, “Türk-Alman Başarı Öyküleri-Almanya'nın Ortasında kitabına ancak 50 tanesinin sığdığını belirterek ‘ama bunun çok daha fazla olduğunu, yüzlerce, binlerce başarı hikayesinin olduğunu biliyorum. En büyük arzum, bu başarıların sayısının çoğalmasıdır" dediğini belirtti.

Reklam
Reklam

Ziyaretin ardından günün anısında iki taraf karşılıklı hediyelerini sundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz