Su Çiçeği, Kızamık Derken; Çocuklarınızı Bekleyen Yeni Tehlike: HFMD!

Bu da nerden çıktı!?

Kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, tetenoz, çocuk felci, suçiçeği...

Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın gelişmiş ülkeleri bu noktada önlemlerini çoktan almış durumdalar... Okul çağındaki çocuklarımıza hayatı zindan eden tüm o çocuk hastalıkları, artık kolda iz bile bırakmayan aşılar sayesinde baştan önleniyor; yeni nesiller sağlıklı bir ömre ilk adımlarını atıyor.

İyi ki doktorlar var, iyi ki tıp bilimi her geçen gün daha da ileriye gitmeye devam ediyor!

Tıbbı her saniye tetikte bekleyen, bir anlık yavaşlamada harekete geçen şeyler de var:

Yalnızca canlı bir konak bulduklarında hayattalar; yani birine bulaşmazlarsa cansız şekilde sonsuza kadar bekleyebiliyorlar. Tek bir DNA'dan ya da RNA'dan oluştukları için bunları canlı olarak sınıflandırmak da pek bir şüpheli, çünkü aslında küçük birer protein parçasından başka bir şey değiller!

Reklam
Reklam

Bakteriler, mikroplar gibi canlı olmadıkları ortada. Peki canlı olmayan bir şeyi nasıl öldürebilirsiniz? Üstelik bu 'şeyler' kendilerine karşı geliştirilen tedavi yöntemlerine her geçen an uyum sağlayabiliyorlarsa, her seferinde kurtulmanın bir yolunu buluyorlarsa!?

İşte bu yüzden sürekli yeni virüs isimleriyle, yepyeni virütik hastalık isimleriyle karşı karşıya kalıyoruz.

Bu seferkinin ismi HMFD. Gün geçtikçe de ilköğretim çağındaki çocuklar arasında yaygınlaşmaya başladı; son istatistiklere göre şimdiden her yıl ABD'de yaşayan 200.000 çocuğu etkisi altına alıyor!

Belirtileri;

HMFD'nin açılımı Hand, Foot and Mouth Disease: Yani El, Ayak ve Ağız Hastalığı. İlk olarak tam da bu bölgelerde oluşan kaşıntılı kırmızı noktalarla kendini ele veriyor bu hastalık. Bu belirtilerin haricinde ateş, kusma, baş ağrısı, halsizlik, kulak ve boğaz ağrısı, ishal gibi başka başka belirtileri de var.

Bir dizi virüsün ortaklaşa sebep olduğu bu rahatsızlık çocuklar arasında oldukça bulaşıcı. Çünkü kendini başka çocuklara aktarabilmek için salya veya mukus tabakasını kullanıyor; bu yüzden sınıftaki bir küçük hapşuruk, bir öpücük, bir el sıkışması bile yeterli oluyor HMFD için!

Reklam
Reklam

Aynı bardağı kullanma gibi dikkatsizliklerin daha sık yaşandığı, oyun esnasında sümüğün tükürüğün çıplak elle temizlendiği ilkokul çağındaki çocuklar da işte bu yüzden risk altında...

Üstelik HMFD ilerledikçe menenjit ve ansefalit (beyin iltihabı) gibi çok ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebiliyor, belirtiler basit kaşıntılı kırmızı noktalardan el ve ayak tırnaklarının dökülmesine dönebiliyor!

Peki ne yapmak lazım?

Çocuğunuzu bu hastalıktan uzak tutmanın en iyi yolu, elbette hijyen. Başka çocukların kullandığı bardakları, tabakları kullanmamasını öğütleyebilir, ellerini her daim temiz tutmasını öğretebilirsiniz. Ama elbette çocuk bu, mutlaka yapacak böyle şeyleri...

Öğütlerinize, ona sağladığınız tüm hijyenik koşullara rağmen çocuğunuzda benzer belirtilere rastlarsanız, alerji ya da temizlikle geçebilecek basit bir hastalık olarak düşünmeyin, acilen bir doktora gidin...

Eğer çocuğunuza HMFD teşhisi erken konulursa, doktorunuz elbette ne yapacağını bilir. Sizin üzerinize düşen bir başka görev ise, durumdan okulu haberdar etmektir. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi, HMFD çok hızlı yayılır, kolayca bulaşır; eğer çocuğunuza bulaştıysa okulda en az bir çocukta daha bu virüslerden vardır!

Reklam
Reklam

Kaynaklar: Tiphero.com, Wikipedia.org