Su Damacanaları En Fazla Üç Yıl Veya 75 Defa Kullanılabilecek

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 7 Mart 2013'te yayınlanan İnsani Tüketim...

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 7 Mart 2013'te yayınlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik Değişikliği ile ambalajlı suda yeni bir dönem başladığını söyledi: "Elektronik sistemle damacanalar yakın takibe alınıyor. Üretimlerinden itibaren en fazla üç yıl veya 75 kez kullanılabilecek. Ne kadar süreyle kullanıldıkları ve kaç kez dolduruldukları izlenecek. Denetimler de üç ayda bir yapılacak."

İZTO, geçen hafta Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, sektördeki problemleri Sağlık Bakanlığı’na iletmek üzere oda üyelerinin oluşturacağı yedi kişilik komitenin Ankara’ya gitmesi kararlaştırıldı. Burada konuşan İZTO Başkanı Demirtaş, ambalajlı su sektörünün giderek büyüdüğüne dikkat çekerek, 2012 yılı itibariyle Türkiye'de ambalajlı su pazarı hacminin 10,3 milyar litreye, sektörün toplam cirosunun 3,6 milyar liraya ulaştığı bilgisini verdi. Ambalajlı suya talebin her geçen gün arttığını vurgulayarak, “Yıllık kişi başına su tüketimi 138 litre. Tüketim hızla yaygınlaşıyor. Sektör son derece dinamik.” dedi.

Reklam
Reklam

Sektörün problemlerini belirlemek ve çözüm önerilerini tespit etmek amacıyla geçen şubat ayında bir toplantı düzenlediklerini hatırlatan Demirtaş, şöyle devam etti: “Sektörün en önemli sorunları yüksek harç ve kira bedelleri, yüksek analiz ücretleri, ambalajlı su satıcılarının etik kriterlerinin eksikliği, yönetmelik kapsamında devam eden revizyon çalışmaları hakkında yeterli bilgiye sahip olunmaması, bazı tüp bayilerinin aynı zamanda su da satması, tüple suların yan yana aynı araçta taşınması, bakkal, market ve büfelerde satılan suların kapı önlerinde güneş altında bekletilmesi. Bunların çözümü ve sektör temsilcilerinin bilgilendirilmesi için odamız bünyesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

‘YÖNETMELİK, SEKTÖRÜN İŞLEYİŞİNE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER GETİRİYOR’

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter ise yönetmelikteki değişikliğin devrim niteliği taşıdığını belirterek, “Yönetmelik yayınlandıktan sonra özellikle çipli damacanaların nasıl olacağı sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Çip konusu, yönetmelikteki 50–60 maddeden birisi. Sektörün işleyişiyle alâkalı çok köklü değişiklikler var.” şeklinde konuştu. Damacanalardaki krizin temel sebebinin yıkama problemlerinden kaynaklandığına dikkat çeken İlter, “Elektronik takip sisteminin su sıcaklığını ölçen kısmı bir yıl, çipli sistemse üç yıl içinde yürürlüğe girecek. Çipli sistemle hangi damacananın kaç kez kullanıldığı görülebilecek.” dedi. Üç ayda bir numune alınacağını ifade eden Daire Başkanı İlter, işletmede uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda yedi gün süreyle faaliyetin durdurulacağını, dolayısıyla piyasaya, vatandaşa kirli su gönderilmeyeceğini söyledi. Yeni yönetmelikle üretici firmanın, piyasadaki ürünlerinden sorumlu olacağına da dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: