Eğer formda kalmanın eğlenceli ve can sıkmayan bir yolunu arıyorsanız, önerimiz su egzersizlerinden yana. Üstelik sıcaktan bunalanlar için de gerçekten rahatlatıcı bir seçenek. Ne yaparsanız yapın; ister yüzün, ister suda koşun, ister su aerobiği yapın; su egzersizleri kendinizi forma sokmak açısından eşsizdir. Kalp, akciğer ve ana kas gruplarınızı çalıştırarak, kas kütlenizi, dayanıklılık ve kuvvetinizi artırır. Bundan da iyisi, vücudunuzun tüzde 90'ı su tarafından desteklendiğinden, incinme riski de çok azdır. Çünkü bağ ve eklemler üzerinde fazla baskı oluşmaz. Eğer çok kiloluysanız, artrit, diz ya da sırt ağrılarınız varsa, su egzersizleri idealdir.
Daha uzun süre mi, yoksa daha mı hızlı?
Yüzerken, ya da su egzersizi yaparken harcadığınız kalori, yürüyüş bandında yakacağınız kaloriden azdır. Mesela yarım saat boyunca serbest stilde yavaşça yüzerek 260 kalori kadar yakarsınız. Aynı süreyi yürüyüş bandından geçirerek yakacağınız kalori ise, 350 civarında. Kondisyon bisikletinde yarım saatte yaklaşık 250 kalori yakabilirsiniz. Daha hızlı bir yüzücüyseniz, daha çok kalori yakabilirsiniz. Ancak daha yavaş yüzüyor, ya da egzersiz yapıyorsanız, daha uzun zamanda daha çok kalori yakarsınız. Sonuç olarak, ya egzersizin yoğunluğuna, ya da süreye yoğunlaşmalısınız. İkisine birden değil.
Farklı stiller
Kalori yakmak açısından, farklı yüzme stilleri farklı sonuçlar verir. Örneğin; yan olarak yüzen 57 kiloluk bir kadın 10 dakikada 68 kalori yakar. Buna karşılık, 77 kiloluk bir erkek, aynı sürede 90 kalori yakacaktır. Aynı kadın, aynı sürede yavaş serbest stil, ya da sırtüstü yüzerek 125, erkekse 130 kalori yakabilir. Kurbağalamaya gelice, kadın 91, erkekse 125 kalori yakar. Eğer iyi bir yüzücüyseniz ama kondisyonsuzsanız, havuzdan bir tur atıp, bir dakika dinlenin. Bunu 10-20 dakika boyunca yapın. Zaman içersinde, yaptığınız turların sayısını artırırken, dinlenmeye ayırdığınız zamanı azaltın. Havuzda iyi bir kardiyo-solunum çalışması yapmak için en az 20 dakika ya da daha uzun bir süre yüzmelisiniz. Buna 5 dakikalık ısınma ve daha sonra gevşeme bölümlerini de eklemelisiniz.
Yüzme bilmeseniz bile, su egzersizlerinden yararlanabilirsiniz. Mesela göğüs hizasına gelen suda, su aerobiği, koşu, yürüyüş gibi egzersizler yapabilirsiniz. Daha derin bölgelerde uygulayacağınız egzersizler içinse can yeleği tarzında özel hazırlanmış, sizi yüzeyde tutacak araçları kullanabilirsiniz. Daha sonra dizlerinizi çekebildiğiniz kadar yukarı çekip, kollarınızı geriye ve ileri doğru hareket ettirerek çalışabilirsiniz. Bunun yanında, ssu için tasarlanmış aletlerle, suyun uyguladığı basıncı kullanarak vücudunuzun üst kısmını, ya da bacaklarınızı güçlendirebilirsiniz.
Su egzersizlerinin yararlarını özetleyecek olursak: - Kas esnekliği sağlar ve bunu artırır.
Ayrıca,