Uzun ve soğuk bir kış döneminden sonra çok sıcak bir yaz bizi bekliyor. Sıcak havalarda su tüketimi daha da önem kazanıyor. Dr. Fevzi Özgönül, su içmeyi zorlaştıran hataları sıraladı ve önerilerde bulundu.
Vücudumuzun büyük bir çoğunluğu sudan oluşuyor. Bu oran kişiden kişiye, yaşına, vücut yapısına ve erkek-kadın olmasına göre değişiklik gösterse de oran yaklaşık erkeklerde yüzde 55-65, kadınlarda ise yüzde 50-60 aralığındadır. Vücuttaki su kayıpları çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Su kaybına tıpta dehidratasyon denir.
Su içmeyi engelleyen 8 hatalı davranış
Lüzumundan çok su içmeye çalışmak, bir süre sonra su içme isteğimizi azaltacak hatta engelleyecektir. Vücudumuz su istemiyorsa biz 3 litre su içsek bile ona iyilik yapmayız. Sadece zorladığımız için onun su isteğini köreltiriz.
Susadığınızı hissetmiyorsanız...
Aslında vücudumuzun büyük bir bölümü su olduğu gibi yediğimiz yiyeceklerin de içerisinde çok büyük oranda su vardır. Ev hanımları iyi bilir, sebzeleri kısık ateşte pişirirseniz hemen sulanırlar. Hatta kendi suyunda pişen sebzeler çok daha lezzetli olurlar. Fakat yine de bedenimizin en büyük su kaynağını içtiğimiz içecekler oluşturur. İçtiğimiz bazı içecekler ise sıvı olduğu halde su ihtiyacını gideremez. İçerdikleri bazı kimyasallar nedeniyle bedenimizde lüzumsuz su depolanmasına yol açabilir veya diüretik yani vücuttan su atıcı etkileri olduğundan içtiğimizde daha çok su kaybı ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu nedenle her ne olursa olsun doğal su içmeye de gayret etmemiz gerekir.