Su kıt, maden suyu bol

Ankara (AA)- İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, Türkiye'nin kuraklık yaşadığı bu dönemde, yer altındaki mineralli su zenginliğini daha iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Karagülle, Türkiye'de şifalı 325 termal su, 225 maden suyu ve 75 içmece grubu bulunduğunu belirtirken, küresel ısınma nedeniyle su sıkıntısı çekilen bugünlerde Türkiye'nin maden suyunun değerini daha iyi anlaması gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Türkiye'de 225 adet normal mineralli su kaynağının bulunmasına rağmen, bu kaynaklardan çıkan günlük 63 milyon litre doğal mineralli suyun 630 bin litresinin değerlendirilebildiğine dikkat çeken Karagülle, AB ülkelerinde yıllık 150 litre olan mineralli su tüketiminin Türkiye'de ortalama 4 litre olduğunu kaydetti.
Avrupalıların normal su yerine maden suyu içmeyi tercih ettiğini belirten Karagülle, suyun "kıymete bindiği" yaz döneminde daha fazla maden suyu tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Aşırı sıcak günlerde terleme ile büyük miktarlarda su kaybı olabildiğini, bununla orantılı olarak da günlük su gereksinimin 2 ya da 3 katına kadar çıkabildiğine işaret eden Karagülle, her gün bir litre maden suyu içilmesi önerisinde bulundu. Maden suyunun sindirimi kolaylaştırdığını, vücudun mineralli su açlığı bastırdığını, yemek öncesi veya yemek sırasında içilmesi durumunda hızlı bir doygunluk sağladığını anlatan Karagülle, mineralli suların,içerdikleri kalsiyum oranı açısından da vücut için çok faydalı olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Özellikle kadınlara, gerekli kalsiyumun alınması ve osteoporozun önlenmesi ile tedavisi açısından bol maden suyu içmelerini tavsiye eden Karagülle, mineralli suların kemik ve dişlerin büyümesinde de çok yararlı olduğunu kaydetti.