Su kıtlığı kapıda

İZMİR (İHA) - Avrupa Su Birliği (EWRA) ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından, Türkiye'de ilk kez İzmir'de "Su Kongresi" gerçekleştirildi. Kongrede; çevre kirliliği ve yanlış kullanıma bağlı olarak tüm dünyada su ihtiyacının arttığı, Türkiye'nin önlem alınmadığı takdirde gelecek yıllarda su kıtlığı yaşama ihtimalinin de yüksek olduğu belirtildi.

Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen konferansa çok sayıda yabancı bilim adamı katıldı. Konuşmaların İngilizce yapıldığı kongrede söz alan EWRA Başkanı George Tsakiris, kongrenin Türkiye'de yapılmasının amacının Türk bilim adamlarının konuya ilgisini çekmek olduğunu belirtti. 1970'li yıllarda başlayan su ihtiyacının giderek artmakta olduğunu kaydeden Tsakiris, "Doğal su kaynakları giderek azalmakta, Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor. Düzenlediğimiz konferansla, Türk bilim adamlarının da dikkatini konuya çekmek istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Su zengini ülkelerde kişi başına yıllık su tüketiminin 10 bin metreküp, su zenginliği bakımından "vasat" durumda olan Türkiye'de ise bu rakamın bin 700 metreküp olduğunu söyleyen DEÜ Su Kaynakları Yönetimi Araştırma Birimi Müdürü Prof. Dr. Nilgün Harmancıoğlu, gelecek yıllarda Türkiye'yi su kıtlığı tehlikesinin beklediğini belirtti. Harmancıoğlu, "Sularımızın ancak yüzde 40'ını kullanabiliyoruz. Yanlış kullanıma bağlı olarak su kaynakları tüketiliyor. Akarsularımızın bol olması suyumuz varmış gibi bir izlenim oluştursa da yanlış kullanımdan dolayı Türkiye'yi ilerde su tehlikesinin beklediği bir gerçek. Türkiye'de su; içme suyu, sulama suyu ve enerji alanında kullanılıyor. Ancak yapılan anlaşma gereği artık sulak alanlarda da su kullanılmak zorunda. Doğal su kaynakları yok ediliyor. Türkiye'de yapılması gereken çok şey var. Gerekli çalışmalara başlanmazsa su kıtlığı Türkiye'yi de etkisi altına alacak" şeklinde konuştu.