Sü Konya’nın Kültür Envanterini Çıkaracak

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları...

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün de destekleriyle yürütülecek ‘Ortaçağdan Günümüze Konya İli ve Güneybatı İlçeleri Yüzey Araştırması’ başladı.

SÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Araştırma Başkanı Doç. Dr. Ali Boran, başkanlığında sanat tarihçisi, mimar, epiğraf, bakanlık temsilcisi ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan 8 kişilik ekiple başlanan araştırmanın ilk bölümü Alaaddin Tepesi çevresi ve Meram İlçesi’nde yürütülecek. Doç. Dr. Ali Boran, “10 yıl sürmesi planlanan yüzey araştırmaları ile hem Konya’nın taşınır ve taşınmaz kültürel, tarihi kalıntılarının keşfi yapılarak envanteri çıkarılacak hem de bilinen yerler ve kalıntıların yeniden irdelenerek bir bütün halinde değerlendirilmesi yapılıp bunların yayın yoluyla tanıtılması sağlanacak” dedi.

Reklam
Reklam

“KONYA ÇOK ZENGİN KÜLTÜR VARLIKLARINA SAHİP”

Konya’nın taşınabilir ve taşınamaz varlıklar noktasında çok zengin bir kültüre sahip olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ali Boran, “Konya Türkiye’nin en önemli kültür varlıklarına sahip illerin başında yer almaktadır. Konya sadece bir ya da birkaç ürünüyle değil Kilistra’dan Sille’ye, Eşrefoğlu Camisi’nden Çatalhöyük’e kadar oldukça zengin bir birikime sahiptir. Konya’da şu an bilinen 20 çeşit taşınabilir ve taşınmaz eser var. Geçmişte bu eserlerin tespiti ve tescili ya da yayınıyla ilgili zaman ya da imkandan dolayı bazı eksiklikler yaşanmış. Biz de bu eksikliği gidermek için 10 yıl boyunca burada çalışma yürüteceğiz ve kültür varlıklarının turizme kazandırılması için alt yapı oluşturacağız” diye konuştu.

SAKLI ESER SAYISI 2 BİNE ULAŞABİLİR

Yüzey araştırmasının Konya’nın kültür varlıklarına yeni değerler katacağını belirten Doç. Dr. Boran, “Çalışmamıza özellikle Selçuklu devletinin yönetim merkezi olan Alaaddin Tepesi’nden başlıyoruz. Burası yönetim merkezi olduğu için etrafı surlarla çevrilmiş. Ayrıca Meram ve Selçuklu İlçeleri’nde de çalışmalar yürüteceğiz. Şuan elimizdeki verilerden Konya ve ilçelerinde yaklaşık bin kadar eserin saklı olduğu düşünülmektedir. Ancak hem yazılı kaynaklardan hem de bizim yaptığımız incelemelerde gördük ki bu eserlerin sayısı 2 binlere kadar ulaşabilir. Araştırmamız sonunda bu hedefe ulaşabileceğimizi ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

VERİ BANKASI OLUŞTURACAKLAR

Araştırmalarında genel olarak ortaçağdan günümüze kadarki dönemi ele aldıklarını söyleyen Doç. Dr. Ali Boran, “Bizim araştırma alanımız ortaçağdan günümüze kadar özellikle Türk-İslam dönemine ait eserlere yönelik çalışmalar yapmaktır. Bu süreçte de Türk-İslam dönemine ait eserler üzerinde birebir çalışma yapacağız ve Konya kültür varlıkları haritası oluşturup onları birebir haritaya işleyeceğiz. Ayrıca kültür varlıklarının tarihçesine ulaşıp bunun sonucunda da bir veri bankası ortaya koyacağız. Bir başka deyişle Konya’nın kültür varlıklarının kültür verisinin oluşturulmasına katkı sağlayacağız” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: