Su kuşlarının yaşam alanı daraldı

KONYA (İHA) - Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklıktan Konya'nın Beyşehir Gölü de olumsuz yönde etkileniyor. Aşırı kuraklık nedeniyle su ihtiyacı artan tarımsal alanlar için yaz mevsiminde gölden daha fazla su çekimi yapılması, Türkiye'nin kuş cennetleri arasında gösterilen Beyşehir Gölü Milli Parkı'nı da vurdu.

Göç güzergahı üzerinde olduğu için yaz ve kış aylarında birçok kuş türünün konakladığı Beyşehir Gölü Milli Parkı ve sazlıklarında aşırı su çekilmesine bağlı olarak birçok su ördeğinin yaşamsal alanı daraldı. Kıyılarda yaşanan aşırı su çekilmesinden sazlıklar da olumsuz yönde etkilenirken, sazlıklar arasında kalan su birikintilerinde yaşam mücadelesi vermek zorunda kalan birçok su kuşu ve ördeği sığınacak yeni mekan arayışına girdi. Beyşehir Gölü'ndeki türlerin, su seviyesinin azalmasıyla birlikte üst noktalara tırmanan kirlilikten de olumsuz yönde etkilendiği bildiriliyor.

Reklam
Reklam

Beyşehir Doğal Kültürel ve Turizm Derneği Başkanı Mümin Özbek, bu yıl beklenen yağışların olmaması ve yaşanan aşırı kuraklık nedeniyle, Beyşehir Gölü'nden tarımsal alanlar için daha fazla su çekimi yapıldığını, buharlaşma kaybı ile birlikte Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağında su seviyesinin önemli ölçüde düştüğünü bildirdi. Su seviyesinin düşmesi nedeniyle kıyılarda yüzlerce metreye varan çekilme yaşandığını, bu tablodan su kuşlarının üreme alanı olan sazlıkların da olumsuz yönde etkilendiğini vurgulayan Özbek, "Sazlıklar arasında su kalmayınca, birçok türün yaşam alanı daraldı. Oysa, bu sazlıklar su kuşu ve ördekleri için yaşamsal öneme sahip. Sazlıklar arasında kalan su birikintileri arasında dar bir alanda yaşam mücadelesi veren türler, gölde son yıllarda artan kirlilikten de etkilenmeye başladı. Göle balıkçılık faaliyetleri için serilen kilometrelerce uzunluğundaki ağlar, toplanamadığı için kirliliğin boyutunu üst seviyelere çıkardı. Eskimiş ağlar gölün tabanında ve üzerinde yaşayan türler için de çeşitli olumsuzlukları beraberinde getirdi. Serilen ağlara takılan birçok su kuşu ve ördeği hayatlarını kaybedebiliyor. Gölün bu ağlardan da kurtarılması ve temizlenmesi gerekiyor. Ayrıca, gölün birçok kesiminde yaşanan su çekilmesinin ardından bataklığı andıran görüntüler oluşmaya başladı. 'Artık çok geç oldu' denmeden, kaybettiğimiz diğer sulak alanlardan ders alarak bir takım tedbirleri almalı, bu konuda gerekli çalışmaları başlatmalıyız. Manyas'tan sonra Türkiye'nin en önemli kuş cenneti arasında gösterilen Beyşehir Gölü yok olmadan alınacak tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Özbek, Beyşehir Gölü Milli Parkı bünyesinde bulunan adalar ve çevresinin de çeşitli dalgıç türleri, kuğular, karabataklar ve bazı balıkçıl türleri ile ördeklerin kışlama, yazlama ve kuluçka alanı olduğunu hatırlatırken, birçok türün yaşanan olumsuzluklar nedeniyle bölgeden göç etmeye başladığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam