Su ürünlerinden balıklara beton ev

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yurtdışı örneklerine göre geliştirilen pencereli beton blokla (yapay resif) deniz dibinde inşa edilerek balıkların güvenlikle üremeleri ve barınmaları sağlanıyor.

Zonguldak'tan Çeşme ve Söke'ye dek çok sayıda belediyenin Su Ürünleri Fakültesi'ne başvuru sonucu yapay resifler geliştiren Ege Üniversitesi, özellikle dip balıklarında önemli ölçüde artışlar sağladı. Yapay resif uygulamalarının Japonya, Kanada ve pek çok denize kıyısı olan ülkede uygulandığını belirten Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Tokaç, "Bu bağlamda resif olarak hurda otobüslerden de yararlanılmakta. Ancak kirlilik riski taşıdığı için daha çok beton blok resifleri kullanmayı tercih ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Yapay resif projelerinin yerel yönetimler tarafından da benimsendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tokaç, "Üniversite-sanayi işbirliği projelerine paralel olarak üniversite-yerel yönetim işbirliğine bu projeler örnek teşkil etmektedir" diye konuştu.