Toplumda nadir görülen bu tür hastalıkların önlem alınmadığı zaman bir anda salgın boyutlarına ulaşabileceğini vurgulayan Taş, hastalıkta en sık karşılaşılan belirtilerin ishal, kusma ve karın ağrısı olduğu ifade etti.
Özellikle çocukların sağlığı açısından, su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmak için bazı temel kurallara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Taş açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
"Eller, yemek öncesinde ve sonrasında, tuvaletten sonra bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Temiz ve yeterli su temin edilmelidir. Temiz olmayan sular kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmalıdır. Ev ve tuvalet temizliğine özen gösterilmeli ve tuvalet kağıdı kullanılmalıdır. Karasineklerle mücadele için çöpler kapalı kovalarda biriktirilmeli ve çöpler sokaklara gelişi güzel atılmamalıdır. Çiğ yenmesi gereken sebze ve meyveler (marul, maydanoz, domates, yeşil yapraklı sebzeler) önce ayıklanmalı, yıkanmalı ve bir kaba konularak, üzeri su basacak şekilde su ile doldurulmalı bir litre suya 15-20 damla hesabı ile (yüzde 1'lik Klor solüsyonu) klor konulmalıdır. 30 dakika bekletildikten sonra bol temiz su ile iyice yıkanmalı ve tüketilmelidir. Sıcaklarda mikroplar daha hızlı çoğalır. Pişirilerek yenen yiyeceklerde hazırlanırken temizlik kurallarına dikkat edilmelidir. Bu tür yiyecekler hemen tüketilemeyecek ise buzdolabında saklanmalıdır. Çünkü mikroplar sıcaklardan daha hızlı çoğalmaktadır."