ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. H. Nevzat Yetkin, günümüzde yaşam kalitesini yükseltmek ve hastalıkları oluşmadan önce önlemek için halk sağlığına yönelik çalışmaların artarak sürdürüldüğünü söyledi.
Yüzyılın en önemli gündem konusu olan küresel ısınmanın etkileri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görüldüğünü kaydeden Yetkin, "Bilim adamları küresel ısınmanın sebep olduğu iklim değişikliklerinin kalp hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, alerjik hastalıklar ve bulaşıcı hastalıkları tetikleyebileceği görüşünde birleşmektedirler. Ülkemizde azalan su kaynakları nedeniyle yapılan su kesintileri ve içinde bulunduğumuz yaz ayları nedeniyle su ve besinlerle bulaşan hastalıklar yaygın halde görülmektedir. Bu sebeple 2007 yılı halk sağlığı haftasında "Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar ve Korunma" konusunun işlenmesi belirlenmiş ve bu konu üzerinde gerekli faaliyetler yapılmaktadır. Su, yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası, vücudumuzun temel ihtiyacıdır. Tüm canlılar için hayati bir öneme sahip olan su, sağlığımız ile de doğrudan ilintilidir. Yaşımız ne olursa olsun, bol su tüketmek, sağlığımızın en önde gelen koşullarından biridir. Sağlıklı ve temiz su, içerisinde hastalık yapıcı mikroorganizmaların ve vücutta zehirli etki yapacak kimyasal maddelerin bulunmadığı sudur. İçme suyu güvenle içilebilen bir sudur. İçme suyu renksiz, tatsız, tortusuz ve kokusuz olmalıdır" dedi.
Kirliliğinden şüphe edilen suların 10 dakika kaynatılması, suyun mikroplardan temizlenmesi için yeterli olduğunu belirten Dr. Yetkin, "Bu süre suyun kirlilik derecesine bağlı olarak değişebilir. Sular kaynatılan kapta bekletilirse daha sağlıklı olur. Kaynatılan sularda tat değişmesi meydana gelir. Kaynamış su bir süre geniş yüzeyli kaplarda beklerse tekrar tat kazanır. Bireysel klorlama piyasada bulunan ve eczanelerde pazarlanan klor tabletleri ile de yapılabilir. Prospektüsünde (kutu içi açıklayıcı kağıt) belirtilen miktarda suyun içine tablet atılır ve yarım saat bekledikten sonra su dezenfekte olmuş demektir, güvenle içilebilir. Seyahatlerde ve geçici yerleşimlerde kişilerin kendini koruması açısından pratik bir uygulamadır" diye konuştu.