ESKİŞEHİR (İHA) - İl Sağlık Müdür Vekili Ahmet Özmen, su ve besinlerle bulaşan hastalıkların, insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturduğunu söyledi.
3-9 Eylül tarihleri arası "Halk Sağlığı Haftası" sebebiyle "Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar ve Korunma Yöntemleri" hakkında açıklamada bulunan Sağlık Müdür Vekili Ahmet Özmen, besin zehirlenmeleri, paraziter hastalıklar, tifo, kolera, brusella, hepatit A, çocuk felci gibi hastalıkların bu grupta yer aldığını vurguladı. Özmen, "Bu hastalıklardan korunmada sağlıklı içme ve kullanma suyu temin edilmesi ile gıdaların sağlığa uygun hazırlanması son derece önemlidir. Sağlıklı ve temiz su, içerisinde hastalık etkenlerinin ve zehirli maddelerin bulunmadığı sudur. İçme suyu renksiz, kokusuz, tatsız ve tortusuz olması gerekmektedir. Kirliliğinden şüphe edilen suların 10 dakika kaynatılması, suyun mikroplardan temizlenmesi için yeterlidir. Şüpheli sular klorlanarak da dezenfekte edilebilir. Bunun için önce 1 litre suya 40 gram kireç kaymağı konularak eritilir ve tortu oluşması için yarım saat bekletilir. Üstte kalan kısımdan alınan çözelti yüzde 1'lik klor eriyiğidir" dedi.
Güvenli gıda hazırlanmasında Dünya Sağlık Örgütü'nün 10 altın kuralının bulunduğunu vurgulayan Özmen, güvenli gıdaların seçilmesinde dikkat edilecek hususları ifade ederek, "Gıdalar seçilirken sağlam, zedelenmemiş, bozulmamış olmasına dikkat edilmeli. Rengi, kokusu değişmiş, küflenmiş, son kullanma tarihi geçmiş ürünler tercih edilmemelidir. Taze sebze ve meyveler, pastörize ve uzun ömürlü sütler, iyi kaynatılmış sütlerden yapılan peynirler, taze veya soğukta saklanmış etler tercih edilmelidir. Fazla katkı maddesi içeren gıdalar, özellikle çocuklara yedirilmemelidir. Gıdaların tam olarak pişirilmesi için de pişirme sıcaklığı, gıdanın tüm kısımları için en az 75 dereceye ulaşmalı, donmuş etler pişirilmeden önce tam olarak çözünmüş olmalıdır" şeklinde konuştu.