Su ve besinlerle bulaşan hastalıklara dikkat

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Aslıhan Coşkun, artan hava sıcaklığının su ve besinlerle bulaşan hastalıkların artmasına yol açabileceğini söyledi.

Coşkun, yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının artması sebebiyle bazı mikrobik hastalıkların su ve besinlerde üremelerinin mümkün olabildiğini belirterek, "Yeterli önlem alınmadığında, tek bir kaynaktan çıkan çok sayıda etken sularda ve besin maddelerinde çoğalarak hastalıklara ve salgınlara sebep olmaktadır. İnsan gücü ve ekonomik kayıplara yol açan bu hastalıkların temelinde, olumsuz çevre koşulları ve kişilerin yetersiz temizlik alışkanlıkları bulunmaktadır. Su ve besinlerle bulaşan tüm hastalıklar,
basit önlemle kontrol altına alınabilmektedir. Bu hastalıklarla etkin mücadelede; çevre koşullarının olumlu hale getirilmesi, yeterli ve sağlıklı içme suyu temini, gıda güvenliğinin sağlanması ve kişisel temizlik kurallarına uyulması gereklidir" dedi.

Reklam
Reklam

Aslıhan Coşkun, su ve besinlerle bulaşan hastalıklara karşı alınması gereken tedbirleri açıkladı. Aslıhan Coşkun, tuvaletten çıktıktan sonra, yiyecekleri hazırlamadan önce, yemek yemeden ya da çocukları beslemeden önce eller, parmak araları ve tırnak içlerinin bol su ve sabunla yıkanması gerektiğini söyledi.

Bu alışkanlığın çocuklarımıza erken yaşlarda kazandırılması gerektiğini anlatan Aslıhan Coşkun, şunları söyledi: "Daima temiz su içilmeli, kullanılmalı. Su temiz tutulmalı, güvenli bir şekilde saklanmalıdır. Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak ya da klorlanarak kullanılmalı. Tüm et, balık ve sebzeler tamamen pişirilmeli, yiyecekleri hazırlamaya ya da servis yapmaya başlamadan önce eller yıkanmalıdır. Tabak ve kaplar ile üzerinde sebze ve benzeri maddeler kesilen tahta ve mutfak tezgahı, su ve sabunla iyice yıkanmalı. Yemekler buzdolabında saklanmalı, en uygunu bir öğünde bitecek kadar hazırlanmalı. İnsan atıkları uygun şekilde uzaklaştırılmalı, kanalizasyon sistemi olmayan tuvaletler kullanılmamalı. Karasineklerle mücadele için evde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmeli ve günlük olarak atılmalı. Çiğ yenen sebze ve meyveler bol suyla iyice yıkandıktan sonra yenmeli."

Reklam
Reklam