Sualtındakiler Gün Yüzünde

Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Bodrum Araştırma Merkezi, Osmanlı dönemine ait bir savaş gemisi batığında bulunan top...

Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Bodrum Araştırma Merkezi, Osmanlı dönemine ait bir savaş gemisi batığında bulunan top parçası sergilenmeye hazırlanıyor.

Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Bodrum Araştırma Merkezi'nde Türk karasularında yapılan sualtı kazılarından çıkarılan batık eserleri konservasyon ve yenileme işlemlerini yapıyorlar. Kültür Bakanlığının izniyle yürütülen çalışmalar sonuçlandırıldıktan sonra Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde sergileniyor. Binlerce parçadan oluşan bir yapboz gibi eserleri birleştirmeye çalışan 6 kişi büyük çabalarıyla su altındaki eserler gün yüzüne çıkıyor. yutdışından aldıkları destek yürütülen çalışmalar büyük bir sabır ve dikkat istiyor.

Reklam
Reklam

3400 yıl öncesine ait Kaş İlçesinden çıkarılan Uluburun batığından getirilen binlerce anfora parçaları burada bir dizi işlemden geçiyor. Bu işlemlerin başında labratuvar ortamında kimyasal ilaçlar ile tuzlu su tortularından ayırma işlemi yapılıyor. Daha sonra eserler temizlenerek birleştiriliyor, eksik kalan bölümler alçı ile dolduruluyor. Bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.

OSMANLI DÖNEMİNE AİT GEMİLER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Bodrum Araştırma Merkezi Müdürü Tuğba Ekmekci, Osmanlı dönemine ait bir gemi tamir ettiklerini belirterek, "Yassı Ada mevkisinde Osmanlı dönemine ait bir gemi batığı bulundu. Şimdiye kadar Türkiye' de ve hatta dünyada ilk defa bilimsel olarak arkeolojik kazısı yapılmış tek Osmanlıya ait gemi batığını gün yüzüne çıkarıyoruz. Osmanlı dönemine ait gemi içerisinde bir top bulduk bu demir top'u birleştiriyoruz. Gemiyi de tam olarak birleştirdikten sonra Müzede sergiye sunacağız. Bu esere tamamlarsak bilimsel anlamda sergilenecek ilk Osmanlı batığı eseri olacak" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: