Suç Örgütü Elebaşılığı Sanığının Aylık Geliri 100 Bin Lira

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan, tehdit ve şantajla askeri belge ve bilgi ele geçirme...

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan, tehdit ve şantajla askeri belge ve bilgi ele geçirme davasında avukat yoklamasının ardından, 49'u muvazzaf ve 79'u tutuklu 357 sanığın kimlik tespitine geçildi. Mahkeme Başkanı Atilla Rahman, iki üye hakim ve iki savcının bulunduğu ilk duruşmaya, tutuksuz yargılanan 78 sanık katıldı. Onların ardından tutuklu sanıkların kimlik tespiti yapıldı. İlk olarak suç örgütü elebaşı olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan Bilgin Özkaynak, marina işletmecisi olduğunu ve 100 bin liranın üzerinde aylık geliri bulunduğunu beyan etti. Özkaynak, mahkeme başkanından özür dileyip sağlık sebebiyle duruşmada kravat takamadığını söyledi. Suç örgütü yöneticisi olmakla suçlanan Narin Korkmaz ise öğrenci ve bekar olduğunu, geliri olmadığını belirtti. Duruşmada 79 tutuklu ve 78 tutuksuz sanığın tek tek kimlik tespitleri yapıldı. Duruşma sırasında dışarıda eylemler devam etti. CHP milletvekillerinden bazıları, duruşmayı bir süre takip edip salondan ayrıldı. Duruşmaya gelen en üst rütbeli subay ise tutuksuz sanık, Hava Kuvvetleri Dış İlişkiler Daire Başkanı Hava Pilot Tümgeneral Atilla Öztürk oldu. Tutuksuz sanıklardan Dilek Günal ise gözaltındayken intihara teşebbüs ettiğini, çocuklarının gözünde kötü duruma düştüğünü belirterek, Özkaynak ve davaya karıştıran herkesten şikayetçi olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

İDDİANAMENİN TAMAMI OKUNACAK

Tutuklu ve tutuksuz sanıkların kimlik tespitinin ardından davanın bin 937 sayfalık iddianamesinin okunmasına geçildi. Mahkeme Başkanı Rahman, çok doğru bulmadığını ancak Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin görüşüne göre iddianamenin tamamının, salonda bulunanlara okunacağını belirtti. Rahman, salonda milletvekillerinin de bulunduğunu, arzu etmeleri halinde bu kanunu değiştirebileceklerini hatırlattı. Sanık avukatlarından Şakir Balcı ise mahkemenin iş yükü sebebiyle dava süresince başka davalara bakmamasını talep etti. Av. Balcı, duruşma salonuna girişte alınan güvenlik tedbirleri sebebiyle sıkıntı çıktığını, incindiğini, ilerleyen süreçte sıkıntı olmaması için düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Sanık avukatları, tutuklulukların makul süreyi aştığını öne sürerek, iddianame okunmadan önce 334. maddeye göre tutukluluk incelemesinin öne alınmasını talep etti. Bazı avukatlar da TMK 10. maddeyle görevli mahkemenin, bu davada görevsiz ve yetkisiz olduğunu iddia ederek askerlerin askerî mahkemede yargılanması gerektiğini belirtti. Avukatlar, tutuksuz sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasını da istedi. KKTC'de görevli Deniz Binbaşı İsmail Murat Çoban'ın avukatı Mehmet Sürücü ise müvekkilinin görev yerine dönebilmesi için hakkındaki yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. Hava Tümgeneral Öztürk'ün yurtdışı çıkış yasağı bulunduğunu belirten avukatı da görevinin büyük bölümü yurtdışında olan müvekkilinin büyük zorluk yaşadığını, yasağın kaldırılmasını talep etti. Tutuklu sanıklardan askerî yargı üyesi Yüzbaşı Mustafa Ufuk Kök ise kendisiyle ilgili soruşturma izni alınması gerekirken kimsenin izin almadığını belirtti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: