Suçlu çocukların yüzde 90'ı ailesinin yanında

Ankara (AA)- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, suç işleyen çocukların yüzde 90'ının ailesinin yanında, yüzde 7'sinin ise yurtlarda kalan çocuklardan oluştuğunu söyledi.

Elkatmış, çocuk yurtlarında yaptıkları ilk incelemelerde, 20 çocuğa 1 bakıcı annenin düştüğünü gördüklerini, bugün bu sayının 8'e, hatta özürlü çocuklarda 6'ya düştüğünü ifade etti.

Yurtların fiziki şartlarının da iyileştirildiğini dile getiren Elkatmış, "Çocuklar 15-20 kişilik odalarda kalıyordu, şimdi ise yurtlar 5 yıldızlı otel gibi dizayn edilmiş. Çocuk yurtları, huzurevleri ve gençlik merkezlerinde koğuş sisteminden oda sistemine geçildi" diye konuştu. Elkatmış, genelde çocuk yurtlarında kalan çocukların suç işlediği yönünde genel bir kanı bulunduğunu, ancak bunun doğru olmadığını ifade etti. Elkatmış, yurtlarda kalan 14 bin 447 çocuğun, ailesinin yanına verildiğini
belirterek, yurtlarda kalan bir çocuğun devlete aylık maliyetinin bin YTL olduğunu, çocuklar ailelerine teslim edildiğinde, o aileye devlet tarafından 325 YTL verildiğini söyledi.

Reklam
Reklam