'Sucuk reklamı' sorun oldu

Hukukun Egemenliği Derneği (HED), televizyonlarda yayınlanan bir firmaya ait sucuk reklamının yayından kaldırılması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu ile Reklam Özdenetim Kurulu'na başvurdu.

Dernek, başvuru dilekçesinde gerekçe olarak, "Çocukların veya yetişkinlerin, durduk yere burunlarını kaldırarak, bir başka canlı gibi havayı koklamaları ve daha sonra koku almış yaratıklar gibi aynı istikamete koşmaları toplumu aşağılayıcı bir görüntü oluşturuyor" ifadelerine yer verdi.

Sucuğun pahalı bir gıda ürünü olduğu hatırlatılan dilekçede ayrıca, "Yiyen var yiyemeyen var. Ramazan ayında bunun reklamı yapılmamalı" denildi.

Reklam
Reklam

HED Genel Başkanı Av. Erdem Akyüz, söz konusu sucuk reklamının ulusal ve uluslararası etik kurallara uygun olmadığını öne sürerek, bu ve benzeri reklamların kaldırılması için Reklam Özdenetim Kurulu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'na başvurdu. Akyüz, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, oldukça pahalı bir gıda ürünü olan sucuğun tanıtımı için hazırlanan reklamın Ramazan ayında yayınlanmasının özellikle yoksullar için hüzün oluşturacağını söyledi. Akyüz, şunları söyledi:
"Söz konusu reklamda sokakta oynayan çocuklar, birden oyunlarını keserek, burunlarını havaya dikiyor, yüzlerinde büyük bir açlık duygusunu yansıtan ifadeyle aniden bir istikamete doğru koşuyor. Reklamın devamında görüntü değişiyor, işyerlerinde çalışan insanlar, gene aynı şekilde çalışmalarını keserek burunlarını havaya dikip havayı kokluyor ve sokaklara fırlayarak bir istikamete doğru tazılar gibi koşuyor. Aynı görüntü evlerinde oturan aileler için de tekrarlanıyor ve sonuçta yakın çekimde kızartılan, üzerinden yağlar akan iki büyük sucuk dilimi görüntüye geliyor. Çocukların veya yetişkinlerin durduk yere burunlarını havaya kaldırarak, 'bir başka canlı' gibi havayı koklamaları ve daha sonra 'koku almış yaratıklar' gibi aynı istikamete koşmaları toplumu yaralayıcı ve aşağılayıcı bir görüntü oluşturuyor. Kaldı ki sucuk oldukça pahalı bir gıda maddesidir. Dar gelirli kesimlerin ve ailelerin ulaşamaması halinde bir yoksunluk ve hüzün oluşturacağı, ayrıca yayınlandığı saat ile içinde bulunduğumuz Ramazan ayının ve toplumsal duyguların da birlikte göz önüne alınması halinde reklamın etik kurallara uymadığı görülecektir."

Reklam
Reklam

Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'nın 1. maddesinde "Bütün reklamlar yasal, ahlaki, dürüst ve doğru olmalıdır. Toplumsal sorumluluğun bilincinde olmalıdır. Çocuklar bir araç olarak kullanılmamalıdır" hükmüne yer verildiğini hatırlatan Akyüz, "Bir yiyecek maddesinin reklamında elbette beğeni unsuru ön plana çıkarılacaktır. Ancak oyun oynayan, işyerlerinde çalışan veya evlerinde oturan insanların büyük bir açlık duygusu içinde olduğu imajını göstermekten ve bu kesimlerin kullanılmasından kaçınılmalıdır. Ayrıca çocukların veya yetişkinlerin, durduk yere burunlarını havaya kaldırarak, bir başka canlı gibi havayı koklamaları ve daha sonra koku almış yaratıklar gibi aynı istikamete koşmaları toplumu yaralayıcı ve aşağılayıcı bir görüntü oluşturuyor" diye konuştu.

İHA