Sudan büyükelçisi: Türkiye'ye güveniyoruz

Ankara (AA)- Sudan'ın Ankara Büyükelçisi İbrahim Matar Abdurrahim Muhammed, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Sudan Devlet Başkanı El Beşir hakkında aldığı tutuklama kararını "siyasi bir karar" olarak niteledi.

Sudan'ın Ankara Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenleyen Muhammed, UCM'nin aldığı kararın amacının gerçeklerin ortaya çıkması değil, Sudan hükümetini yok etmek olduğunu ve "Sudan'a uygulanan ambargo ve kuşatmalar başarısız olduğu için böyle bir karara ihtiyaç duyulduğunu" öne sürdü. Muhammed, Sudan hükümeti olarak UCM ile ilişkilerinin artık sona erdiğini bildirdi. Karar uygulandığı takdirde Sudan'daki demokratikleşme çabalarına engel teşkil edileceğini öne süren Muhammed, "Türkiye, Çin, Arap ve Asya ülkeleri gibi dost ve kardeş ülkelerle işbirliklerini devam ettireceklerini, Darfur meselesinin çözümü için onlarla danışma içinde olacaklarını" söyledi.

Reklam
Reklam

Darfur sorununu çözmek için gösterdiği çabalardan ötürü Türkiye'ye de teşekkür eden Muhammed, Darfur'u ziyaret eden ilk Müslüman ülke başbakanı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da bunun için şükranlarını sundu. Muhammed, Türkiye'nin Darfur sorununu çözümü için BM Güvenlik Konseyinde iyi bir rol oynayacağına inandıklarını, Türkiye'nin, Sudan'ın bu konudaki görüşlerinin BMGK üyelerine yansıtılması için onlarla diyalog kurmasını arzu ettiklerini kaydetti.

Türkiye'nin Sudan'ın hep yanında olacağına inançlarının tam olduğunu, Türkiye'ye her zaman güvendiklerini ifade eden Muhammed, "Türkiye ile aramızdaki diyalog hiçbir zaman eksik olmadı" dedi. Bir soru üzerine, UCM'nin kararının ardından Türk yetkilileriyle görüşmesi olmadığını, ancak "Türkiye'nin bu konuda gereğini yapacağına"
inandıklarını söyleyen Muhammed, Başbakan Erdoğan'a şu anda resmi davetleri olmadığını, ancak Sudan'a gelmek isteyen tüm Türk yetkililerini her zaman ülkeye
beklediklerini söyledi.