Sudan Dışişleri Müsteşarı Osman’dan Batılı Ülkelere Çağrı

Sudan Dışişleri Müsteşarı Rhamtalla Mohammed Osman, “Darfur’daki sorunun dostane ve barışçıl yollarla çözülmesi gerekiyor. Doha’da...

Sudan Dışişleri Müsteşarı Rhamtalla Mohammed Osman, “Darfur’daki sorunun dostane ve barışçıl yollarla çözülmesi gerekiyor. Doha’da Sudan içindeki bazı gruplarla anlaşma yaptık. Problemi çözmek için çaba sarf etmeliyiz. Uluslararası toplumun Darfur’daki olayları deşmek yerine, sorunu çözmek için çalışmaları gerekmektedir” dedi.

Ankara'da temaslarda bulunan Sudan Dışişleri Müsteşarı Rhamtalla Mohammed Osman, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Osman, Sudan’da yapılan referandumdan sonra Sudan topraklarının yüzde 30’una yakınını kaybettiklerini söyleyerek, Sudan’ın ikiye ayrılmasından sonra büyük bir değişim yaşadıklarını ifade etti. Topraklarının ve doğal kaynaklarının büyük bir bölümünü kaybettiklerine değinen Osman, “Uluslararası camia Sudan’ın kaynaklarını kaybetmesi konusunda anlaşma sağlayamadı. Bir başka problem de borç. Sudan’ın yaklaşık 40 milyar dolar borcu var. Ulusalararası toplum borç sorununu çözme konusunda anlaştı. Eğer çözülmezse, borç konusu Güney Sudan tarafında da problem yaratabilir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Sudan Ordusu’nun Sudan’dan çekilmesine de değinen Osman, ordunun güneye çekilmesi gerektiğini söyledi. Osman, “Ordu, hükümetle siyasi bir kimlik kazanmak için savaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

Sudan’ın federal sistemde yönetilen bir ülke olduğunu kaydeden Osman, her eyaletin kendi yönetimi olduğunu belirtti. Osman, “Her eyaletin devletten yardım alıyor. Yardımlar, kaynaklara, nüfusa ve ulusal ekonomiye katkıya bağlıdır” diye konuştu.

Darfur’daki olaylara değinen Osman, silahlı bir grubun hükümetle çatıştığı bilgisini vererek, “Uluslararası medyanın konu hakkında yanlış bilgileri var. Bazıları soykırım, bazıları toplu ölüm diyor fakat çatışmanın kendisini yansıtmıyor. Soykırımdan bahsettiğinizde, belirli bir gruba, ırk askeri müdahaleden bahsetmeniz gerekir. İnsanlar bazı anlaşmazlıkları olduğu zaman, devletin korumasında olan yerlere göç ederler” şeklinde konuştu.

Darfur’da meydana gelen olayın karmaşık bir konu olduğunu söyleyen Osman, “Darfur’daki sorun dostane ve barışçıl yollarla çözülmesi gerekiyor. Doha’da Sudan içindeki bazı gruplarla anlaşma yaptık. Problemi çözmek için çaba sarf etmeliyiz. Uluslararası toplumun Darfur’daki olayları deşmek yerine, sorunu çözmek için çalışmaları gerekmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye ve Sudan arasındaki ilişkileri de değerlendiren Osman, Türkiye’den faydalanabileceklerini söyledi. Osman, Türkiye’nin doğal kaynakları ve teknolojisinin varlığından bahsederek, “Sudan’da teknolojiye ihtiyacımız var. Sudan, mineral, petrolü ve yeterli derecede tarım arazisi olan bakir bir ülke” diye konuştu.

Türk firmalarının Sudan’da baraj, yol ve inşaat sektörlerinde yatırım yaptıklarına dikkat çeken Osman, “Sudan’da iki ülke arasında Türk işadamlarının ve şirketlerinin katılımıyla bir forum düzenleyeceğiz. Yüze yakın şirketin katılmasının ön görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Osman, Türkiye’nin tarım sektöründeki deneyimlerinden bahsederek, “Bilgi teknolojisi, teknoloji konularını iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için kullanabiliriz” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: