Sudan kuş gribini atlattı

HARTUM (İHA) - Sudan hükümeti, Nisan ayında ülkede korku salan kuş gribi vakalarının üstesinden gelmenin rahatlığını yaşıyor.

Sudan'ın başkenti Hartum Bahri'de Nisan ayının ilk günlerinde görülen kuş gribi vakaları, büyük korku ve paniğe neden olmuştu. Son zamanlarda ülkede herhangi yeni bir vaka ortaya çıkmasa da hükümet, tavuk çiftliklerini her hafta denetlemeye devam ediyor.

Sudan'ın kuş gribini mümkün olan en az hasarla atlattığını ifade eden Hayvancılık biriminden Doktor Salah İbrahim El Maki, "Nisan ayında Sudan'da görülen kuş gribi vakaları bizi korkuttu ama halkımıza zarar vermeden bunun üstesinden geldik. Nisan ayında kuş gribi virüsünün görülmesinin ardından tam olarak 200 tavuk çiftliğini koruma altına aldık. Çiftliklerin bir çoğunu kapattık, şu an bile haftada bir kez tavuk çiftliklerini denetliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Nisan ayında Sudan'a gelen Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, kuş gribini başarıyla atlatmış bir ülke olarak Türkiye'nin Sudan'a elinden gelen yardımı yapacağını söylemişti. Bir süre sonra Türkiye'ye gelen Sudanlı yetkiler, Türkiye'de kuş gribi konusunda bilgi aldı.

Nisan ayı başında kuş gribi vakalarının görülmesi üzerine Sudan'da 1 milyon 500 tavuk itlaf edilmiş, yaklaşık 200 tavuk çiftliği de 3 gün boyunca ilaçlanmış, bazıları ise kapatılmıştı.