Sudan’ın Yeni Büyükelçisi Yoh, M. Ali Şahin’i Ziyaret Etti

Güney Sudan Büyükelçisi Dr. John Gai Yoh, AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel...

Güney Sudan Büyükelçisi Dr. John Gai Yoh, AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’i makamında ziyaret etti. Ziyarette, iki ülke arasındaki ticari, sosyal ve siyasi ilişkiler konuşuldu. Ayrıca, bundan sonrası için ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi üzerinde duruldu.

Büyükelçi Yoh, Türkiye’nin, Kuzey Sudan ve Güney Sudan arasındaki ikili ilişkilerde aktif rol oynaması ve iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesinde arabuluculuk yaptığını dile getirdi ve iktidarda olan AK Parti hükümetine teşekkürlerini iletti.

Reklam
Reklam

Büyükelçi Yoh ayrıca, Türk Hava Yolları'nın Başkent Juda’ya uçuş seferleri yapmasını, TİKA’nın da büro açmasını talep etti. Yoh, THY’nin ve TİKA’nın Juda’da bürolarının olması ile iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha fazla artacağını da sözlerine ekledi. Büyükelçi Yoh, Sudan’ın; özellikle petrol, tarım ve maden gibi kaynakları olduğunu ve bunlar dışındaki çoğu ürünü dışarıdan ithal ettiklerini ve bunların karşılığında da yıllık yaklaşık 3 milyar dolar ödediklerini kaydetti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de Güney Sudan’ın yeni bir ülke olması ve Türkiye'de büyükelçiliklerini yeni açmış olmaları nedeniyle Sudan’a ve Büyükelçi Yoh’a başarı temenni etti. Şahin, iki ülke arasındaki ilişkilerin imza aşamasına gelmiş olan ticari ve teknolojik anlaşmaların imzalanması ile çok daha farklı boyutlarda seyredeceğini söyledi. Şahin, Türkiye'nin, Sudan’la olan ilişkilerinin çok eskilere dayandığını ve Güney Sudan’ın yakın zamanda ayrı bir devlet olması ile de bu ilişkilerin akamete uğramadan artarak devam ettiğini dile getirdi. Şahin, sağlık alanında geçtiğimiz yıl yapılan bir anlaşma ile Sudan’ın sağlık personeline Türkiye’de eğitim imkanı tanındığını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin, TİKA’nın, kuruluşundan bu yana Sudan’a bir çok alanda yardım götürdüğünü ve bu yardımların bundan sonra da devam edeceğini, büyükelçiliğin, TİKA’nın Juda’ya büro açması ile ilgili talebini de yetkililere ileteceğini söyledi.
Şahin, ayrıca, THY’nin Başkent Juda’ya daimi sefer düzenlemesi ve büro açması için THY yetkilileri ile görüşeceğini de sözlerine ekledi.

Mehmet Ali Şahin, Güney Sudan’ın iktidar partisi olan Sudan Özgürlük Hareketi ile AK Parti arasındaki ikili ilişkilerin artırılması ve gerekli işbirliğinin sağlanması konusunda her zaman açık olduklarını ve tecrübelerini paylaşmaya hazır olduklarını dile getirdi. Şahin, Güney Sudan Özgürlük Hareketi yetkililerini de Türkiye’ye, AK Parti’ye davet ettiğini belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: