Sudanlı mültecilere kanlı müdahale

KAHİRE (İHA) - Mısır'ın başkenti Kahire'de Kifaye (Yeter) Hareketi üyeleri, polisin 25 Sudanlı mülteciyi öldürmesini protesto etti. Protestoya çok sayıda yabancı da katılırken, göstericiler Mısır ve Sudan hükümetleri aleyhine slogan atarak, üzerinde "Katil İçişleri Bakanı", "Hepimiz Sudanlıyız" yazılı dövizler taşıdı.

Göstericilerle polis arasında zaman zaman ufak gerginlikler yaşanırken, Mısır polisini protesto eden grup arasında bulunan İskoçya vatandaşı Jack Agusti, "Bu aslında politik bir sorun değil. Bu mültecilerle ilgili bir şey. Mısır'ın sisteminden kaynaklanan baskıcı ve sert bir müdahale var. Müdahaleyi 2 bin 500 polis gerçekleştiriyor. Çok kötü bir his" dedi. Mısırlı Ayese Tenmeur de "Biz Sudanlılar öldürüldüğü için çok üzgünüz" diye konuştu. Gösteriye katılan İtalya vatandaşı Irena Valentina ise mültecilerin durumunun kötü olduğunu vurgulayarak, onlara yapılan sert operasyonu yanlış bulduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Bazı göstericiler olayın yaşandığı Mustafa Mahmut Parkı'na beyaz çiçek koydular. Üzerinde "Sizleri hatırlayacağız" yazan çiçekleri parkın girişine bırakan İngiliz Maria Breks, "Çok kötü. 5 bin polis geliyor ve çocuk ve kadınların da bulunduğu gruba su sıkarak, cop kullanarak müdahale ediyor. Çocuk ve kadınlar nasıl korkuyorlardı. Bu çiçekleri ölenleri anmak ve olayı hatırlamak için koyduk" şeklinde konuştu.

Mısır polisi, olayın meydana geldiği parktan Sudanlı mültecilere ait eşyaları toplamaya devam ediyor. Mısır polisi, parkta bulunan Kuran-ı Kerimleri toplayarak muhafaza altına aldı. Parkta toplama işlemi sürerken, etrafta Sudanlıların mutlu anlarında çektirdikleri hatıra fotoğraflarının bulunması dikkat çekti.