Sue Dilbert'dan Bebekler İçin Beslenme Önerileri

Ufaklığınız başını bile kontrol edemeden yumuşacık ve mini minnacık olarak yola başlar, anne sütünden besinlerini alır ve bu küçük insan bir yaşına gelince katı yiyeceklere döner..

Beslenme Uzamanı Sue Dilbert bebekler için talimatlar hazırladı..

Bebekler gelişen makinelerdir. İlk yıllılarında ağırlıkları doğum ağrılıklarının üç katına çıkar ve uzunlukları %50 oranında artar. Bunların gerçekleşmesi içinde yemek yemeleri gereklidir ve çok fazla yemeleri gereklidir ve sıklıkla yemeleri gereklidir. Fiziksel olarak gelişmelerinin yanı sıra sosyal olarak ve mantıksal olarak da gelişirler.

Bütün bu alanlarda yiyecek çok önemli rol oynar.

Ufaklığınız başını bile kontrol edemeden yumuşacık ve mini minnacık olarak yola başlar, anne sütünden besinlerini alır ve bu küçük insan bir yaşına gelince katı yiyeceklere döner, hızla ve azimle emekleyerek, muhtemelen sizin tabağınızdan seçicilikle yiyerek ve bile bile kendi kendilerini beslemek için ellerini hassas bir kerpeten gibi kullanarak yiyeceklerini ısırırlar, çiğnerler ve yutarlar.

Reklam
Reklam

İlk aylarda, anne sütüyle ve mamayla başlamak, istediği zaman bebeğe vermek, destekleyici ve sevgili dolu bir ortam sunmak temeli oluşturur. Yukarıdakileri, artan kıvam ve uyum ekleyen katı yiyeceklerin gelişen ilavesi bebeğinize büyümesi için ihtiyacı olan besinleri sağlar. Bunun yanında da oral ve motor gelişmesi için gerekli olan gelişmeye yönelik teşviki sağlar.


Bebeklerin Besin İhtiyaçları
Yeni Doğumdan 4. aya kadar (0- 4)

Bu dönemde, küçüğünüz için en iyi ve tek besin anne sütü, mama ve ya ikisinin karşımı olmalıdır. Her bebeğe, ne kadar ve hangi sıklıkla yeme ihtiyacı olduğunu kendi kendine saptaması için izin verilmelidir. Bazı bebekler iki saatte bir yerken, gündüz ve gece, bazıları daha uzun aralıklarla acıkır. Bu dönemde, en iyisi bebeğinizin isteğine göre onu beslemezdir.. Nasıl yönetilebileceğini bilmek için çok küçüktür. Hepsi aç olduklarını bilirler. Beslendiğiniz zaman güvenli hissederler ve size güvenmeyi öğrenirler.

Reklam
Reklam

Bebekler için normal günlük emme ortalamasını alın, bu genç 16’dan 32 ons’a/ zerreye kadar her yerde olabilir.
Bebeğinizin ihtiyacı olan özel besinler hakkında endişelenmenize gerek yok. Anne sütü veya mama verildiğinde anne ile bebek arasında bir alışveriş olur.
Sert ve kuzey iklimde, emziren anneler için besin uyarısı D vitaminidir.
Ek bir şeye ihtiyaç olup olmadığını anlamak için pediatrinize kontrol olun.


4. aydan 6. aya kadar (4- 6) katı yiyeceklere başlama
Bu iki ay esnasında çoğu bebek katı yiyeceklerle tanışır. Anne sütünün ve mamaların büyük bir kısmı, bütün besin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ederken, bazı yarı katı yiyecekler eklemek gelişimsel olarak uygun gibi görünür. Bebek, başını kontrol edebilir, daha güçlü emer, gördüklerini taklit edebilir ve hatta ısırmak için nesneleri ağzına götürerek avuç içi kapması başlangıcına sahip olabilir. Aslında, 6. ayda, her şey onların ağzına gidiyormuş gibi görünür! Zevkiniz ve eğlenceniz için bebeğinizin aynı zamanda, iletişim kurma kabiliyet geliştirdi. Kesinlikle şimdiye dek onunla bir çok kez konuşmuşsunuzdur. İletişim kurabilmek, katı yiyeceklere başlamak için çok önemlidir. Şimdi açlığını, ağzını açarak, kaşığa doğru uzanarak ve ilgisizliğini arkasına dönerek veya kaşığı iterek gösterebiliyor. Bu beceriler olamadan, bebeğinizi istemeyerek mama yemeye zorlayabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Şimdi bebeğinize sunduğunuz yiyecek, hem beslenmeyle ilgili olarak hem de gelişmesiyle ilgili olarak uygun olmalıdır. Yiyecek, beslenme becerilerine yardım edecek, kıvam ve yumuşaklık derecesi ile ihtiyacı olan besini sunmalıdır.

Bu nedenle, kıvamını değiştirebileceğiniz demir-içeren pirinç tahılı ilk yiyecek, olarak iyi bir seçimdir- 4. ayda bu demir başlangıcı stokları boşaltılır ve bir dış kaynak geçerlidir. Çünkü bu dönemde, aldıkları katı yiyecek miktarı artarken, yavaş yavaş daha az mama ve anne sütü içecekler, demir kaynaklarını değiştirmeniz gerekecek. Bebeği demir-içeren tahıl ile erkenden tanıştırmak, demir statüsünün çok önemli olduğu bebeklikten, ilk yürümeye başladığı döneme kadar demir statülerinin sağlam olmasına yardımcı olacaktır. Anne sütüyle veya mamayla karıştırılmış pirinç tahılı, aynı zamanda, protein, karbonhidrat ve yağlar arası iyi bir kalori dengesi sağlayacaktır. Alerjik reaksiyonlara sebep olma oranı muhtemelen en az olan tahıl, pirinç tahılı ile başlayın.

Reklam
Reklam

Bebeğinizin beslenmesinde katı yiyecekleri eklemede ilerlerken, 3 hususu göz önünde bulundurun.

• Besin ihtiyaçları
• Gelişmeye Yönelik Hazırlık
• Alerjilerini bulmak ve kontrol etme ihtiyacı

Demir bakımından zengin pirinç tahılından hemen sonra, eklenmesi gereken en önemli besin, C ve A vitaminleridir. Elma püresi gibi C vitamini bakımından zengin meyve püresi, koyu yeşil veya püre olmuş havuç ya da balkabağı gibi koyu turuncu sebzeler verin

  1. ve 6. ay arasında katı yiyecekler eklemek, bebeğin ağzına sürekli bir şey götürme refleksini azaltmaya yardımcı olur. Belli bir zamanda eklenen yiyecekler, 3 ve ya daha fazla gün içerisinde, herhangi bir yiyeceğe karşı alerjisi ve ya duyarlılığı olduğunu bulmanıza yardım edecektir. Bu aşamaya, yiyecekleri öğün sırasına göre düzenleyerek başlayınız. Ailenin diğer fertleriyle birlikte kahvaltıda bebeğinize tahıl ve meyve yedirin. Akşam yemeğinden ve onun arkadaşlığından hoşlanırken, tahıl ve sebze yedirmek için yemek masasının yanına bebek için yüksek bir sandalye çekin.
Reklam
Reklam

4 ile 6 aylıkken eklenecek yiyecekler: Demir içeren pirinç tahılı, C ve A vitamin bakımından zengin meyveler ve sebzeler.

Aşağıdaki çizelge, 0 ile 6 aylık bebekler için bazı önemli besinlere ve onların gereksinimlerine dikkat çeker.


0 ile 6 aylık bebeklerin besin gereksinimleri

• 13 gram protein
• 6 miligram demir
• 400 miligram kalsiyum
• 375 RE A vitamini
• 30 miligram C vitamini
7. aydan 9. aya kadar daha iri parçaları çiğneme

Reklam
Reklam

Şimdi katı yiyeceklerin hareketi daha çabuk ilerler. Bebek, daha önce, üstün olarak emme hareketiyle yer değiştirerek, yukarı ve aşağı çene hareketleriyle çiğnemeye başlar. Ayrıca bu yakalama kabiliyeti ve yakalanan objelerin direk ağza götürülmesi, bebeğin el yiyecekleri için hazır olduğu mesajını verir. Evvela, bir avuç içi kapmaya sahiptir (örneğin; ağzının çevresini herhangi bir yerinde tahıl tanelerini parçalaması ). Verdiğiniz elle yiyebilinen yiyeceklerinin şekli çok önemlidir. Bisküvileri, tostları, küçük tatlı ekmekleri, krakerleri dişlemek için tutması kolaydır. Çok fazla yiyip yemediği şüphelidir. Bu yüzden bebeğin aldığı besin miktarı için katkı sağladığını düşünmeyiz. Bu evrenin sonunda yakaladığı daha sayısal olacaktır; barbunya ve yeşil bezelye gibi küçük şeyleri daha iyi hareket ettirebilecektir.

Şimdi, ihtiyaçları, daha katı ve iri parçalı yiyecekler için hazırdır. Yumuşak ezilmiş fakat süzme yiyecek olmayan yiyecek verilmelidir. İki araştırmacı tarafından yapılan önemli biri çalışmada, Illingwarth ve Lister, gelişmeye yönelik bu evrede çiğnemesi zor olan yiyeceklerin verilmesinin çok önemli olduğu görüldü. Çiğnemesi zor olan yiyecekleri vermemek, ileride, bu yiyecekleri kabul etmeleri konusunda büyük zorluklara neden oluyor. İlk zamanlar, bebeğinizin katı yiyeceklerden besinini gittikçe daha fazla, sizden ve mamadan ise besinini gittikçe daha az alıyormuş gibi görünür. Daha uzun süre alınmayacak sıvılarla, besinleri değiştirmesi önemlidir.

Reklam
Reklam

Artık, protein ve kalsiyum içeren yiyecekler bebeğe verilmelidir.


7 ile 9. ayda eklenen yiyecekler
Ezilmiş meyveler ve sebzeler (ya yumuşak olgun ya da pişirilmiş) sade yoğurt, tofu, elle yiyebileceği yiyecekleri, yudum yudum içilen fincanda C vitamini bakımından zengin % 100 meyve suyu.

9 ile 12. ay Çizelge Geçişi
Bebek, artık kerpeten gibi sıkıca nesneleri yakalar.. Biberonunu tutabilir ve hareket ettirebilir, etrafında bulunanları taklit eder, emmek yerine çiğnemeyi tercih eder. Kendini beslemek için artık hazırdır! Katı yiyeceklere ve masadaki yiyecekler doğru, daha fazla hareket ettiği için, artık mamayı ve anne sütünü arka plana atacaktır. Yumuşak, ıslak pişirilmiş yağsız et ve doğranmış yumurta beyazı gibi protein bakımından zengin olan yiyecekleri yer. Süt ürünleri, beslenmesinin bir parçası olabilir, (eğer ailede yiyecek alerjisi olan fert yoksa). İlk yılın sonunda, çiğneyebileceği yumuşaklıkta ve kıvamda sunulduğunu varsayarak, çoğu yetişkin yiyeceklerini yiyebilmelidir. Yer fıstığı, patlamış mısır, bütün üzümler, sosis ve çiğ havuç gibi boğulma tehlikesi yaratabilecek yiyeceklere dikkat edin. Riski azaltmak için, uzunlamasına ikiye dilimleyin.

Reklam
Reklam

Ekmek üzerine sürülmüş fıstık ezmesi veya kalın pişirilmiş tahıl gibi, yutulması çok zor olan yiyeceklere dikkat edin. Yağlı veya çok baharatlı yiyeceklerden kaçının. Uyulması gereken en iyi talimat “ sadelik ve basitliktir”. Bir yiyeceğin doğal hale yakın olması en iyisidir. Besinlerin orijinal olması ve içerilerinde daha az katkı maddesi olması çok önemlidir. Mesela, yumuşak pişirilmiş sığır eti sosisten daha iyidir. Yumuşak pişirilmiş patates dilimleri, cipsten daha iyidir.
10 ile 12. ayda eklenen yiyecekler:
Elle yiyebileceği yiyecekler (olgunlaşmış kabuğu soyulmuş küçük meyve parçaları ve yumuşak pişirilmiş meyve ve sebzeler), kurutulmuş tahıl, makarna ve şehriye, ekmek ve pide, protein içeren yiyecekler (yumurtanın beyazı, yağsız et, balık ve ya kümes hayvanları, pişirilmiş baklagiller, fıstık ezmesi, inek sütü, yumuşak peynir). Bazı bebekler kendi kendilerine yemek yeme konusunda ısrarcı olurlar, bu durumda, doğru besin çeşitleri verdiğiniz uygun elle yiyebileceği yiyeceklerini toplamada zeki olmanız gerekecek. Bütün yiyecek gruplarından seçmeyi unutmayınız.

Burada, bu gruplardan birkaç öneri:


Dengeli beslenme için elle yiyebileceğiniz yiyecekler
Ekmek ve Tahıl Grubu
Bisküvi, fındıksız kuru ve tatsız tahıl, bal veya kurumuş meyve, küçük tatlı ekmek (diş halkaları çıkarmak için iyi bayat ekmek) tostu graham kraker, bütün tahıl krakerleri, makarna fıstık ezmeyle ile karıştırılmış ezilmiş muz ile doldurulmuş veya süzme peynir ve rendelenmiş elma ile doldurulmuş mini sandviçler.

Meyveler ve Sebzeler
Muz dilimleri, yumuşak papaya çubukları, avokado dilimleri, yumuşak pişirilmiş elma kamları, yumuşak pişirilmiş tatlı patates çubukları, proteini kaldırılmış ince zarı ile portakal bölümleri.
Yiyecekler: Doğranmış pişirilmiş yumurta beyazı, kolay kaldırmak için bir küreye bastırılmış dilimlenmiş peynir, yumuşak peynir küpleri, tofu çubukları, yumuşak pişirilmiş kuşbaşı balık parçaları, çırpılmış yumurta.

Süt ürünleri Rendelenmiş peynir, yumuşak peynir küpleri, süzme peynir parçaları.

7 ile 12. ayda Besin Gereksinimleri
• 14 gram protein
• 10 miligram demir
• 600 miligram kalsiyum
• 375 RE A vitamini
• 35 miligram C vitamini


Ne kadar olduğu konusu:
Her bebek farklıdır. Bu yüzden onlara ne kadar yedirmeliyim konusu bir kenara bırakın. Çünkü sadece ne zaman aç ve ne zaman tok oldukları ancak onlar bilirler. Çünkü bebekler iletişim kuramazlar, yapmamız gereken düzenli bir temelde bütün yiyeceklerin iyi bir çeşidini sağlamak ve sonrada ne kadar yiyeceklerin kararını onara bırakmaktır. Günün yemeğinde, onların aldığı yiyecek bir öğünden diğer öğüne çarpıcı olarak değişebilmesine rağmen, ihtiyaçları olan kadar yiyeceklerdir. En küçük miktarda, 1 yaşından daha önce istenmen besin ihtiyaçlarını karşılamak için aşağıdaki almalıdır.

2 fincan süt (tam yağlı), meyve veya sebzelerin her biri 1 veya 2 servis kaşığının 4 porsiyonu (biri C vitamini, diğeri A vitamini).her 1 veya 2 servis kaşığı eti ve eş değerinin 2 porsiyonu. 4 porsiyon ekmek veya tahıl, her biri yetişkinlere servis edilen ¼’ü kadar, ve biri demir içeren tahıl olmalıdır.
Yağ Konusu:
Yağ oranı düşük besinler yetişkinler için önerilirken, Amerikan Pediatrik Akademisi, Amerikan Kalp Derneği Beslenme Komitesi ve Uluslar Arası Kolesterol Eğitim Programı, doğumdan iki yaşına kadar çocukların beslenmesinde yağ ve kolesterolün sınırlandırılmamasında hemfikirler. Besinle ilgili yağlar çok güçlü enerji verir, temel yağlı asitleri, linoleik ve lizol enik (doğru nörolojik gelişme için gerekli) sağlar ve çözülebilir vitaminler yağın yeteri kadar yağ oranı düşük yiyecekleri yemede zorlanırlar, çünkü mideleri çok küçüktür.