Şugiskad Şanlıurfalı Kadınlar Girişici Yapıyor

Şanlıurfa Girişimci İş Kadınları Derneği (ŞUGİSKAD) Başkanı Cevahir Asuman Yazmacı, dernek yönetimi olarak geçtiğimiz yıl...

Şanlıurfa Girişimci İş Kadınları Derneği (ŞUGİSKAD) Başkanı Cevahir Asuman Yazmacı, dernek yönetimi olarak geçtiğimiz yıl SODES programı çerçevesinde 160 kadına girişimcilik eğitimi verdiklerini aktararak, “Biz bu projeyle kadınlara balık tutmayı öğrettik” dedi.

ŞUGİSKAD Başkanı Cevahir Asuman Yazmacı, derneklerinin kadınların iş dünyasındaki statülerini sağlamlaştırmak, iş fikri olan, iş kurmak ve mevcut işini geliştirmek isteyen kadınları eğitim ve danışmanlık faaliyetleriyle desteklenerek, kadın girişimci sayısını arttırmak ve güçlendirmek amacıyla 2007 yılında kurulduğunu hatırlattı. Yazmacı, “Kuruluşundan bu yana bir çok faaliyete imza atan dernek ve yaptığı çalışmalarda şeffaflığı benimsemiştir. SODES tarafından verilen hibelerle 2010 yılında ‘Güneş Enerjisi ile Hijyenik Sebze Kurutma ve Paketleme’ ve 2011 yılında ise ‘İsotu Ürettik Şimdi Satıyoruz’ projesi bunlardan sadece ikisidir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Projelerinde Şanlıurfa’daki kadınları uzmanlaştırdığını vurgulayan Yazmacı, yapılan projelerini ise şöyle sıraladı:

“Bütçesi 174 bin 872 TL olan Güneş Enerjisi ile Hijyenik Sebze Kurutma ve Paketleme projesi 2010 yılında SODES çerçevesinde hazırlanarak kabul edilerek uygulanmıştır. GAP İdaresi Bölge Müdürlüğü, Harran Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ve El Biriliği Derneği ortalığında yürütülen projede yer alacak faaliyetler 2 kısımda yürütülmüştür. Birincisi Mesleki Eğitim, beceri kazandırma kurslarının düzenlenmesi, bu kursun içeriğinde özellikle hijyenik gıda ürünleri üretimi eğitiminden 160 kadın faydalanmıştır. İkincisi, girişimciliğin teşvikine yönelik faaliyetler, burada da 20 kadına girişimcilik eğitimi verilmiştir.”

Faaliyetleri hakkında da bilgi veren Yazmacı, “Proje uygulamasına hazırlık faaliyetleri, proje tanıtım faaliyetleri, mesleki eğitim merkezi oluşturulması, atölye oluşturulması, mesleki eğitim/ beceri kazandırma kursları düzenlendi. Sonuçlara bakıldığında ise binincisi, faal durumda pilot sebze işleme, kurutma ve paketleme tesisi. İkincisi, kadınlara hijyenik şartlarda sebze işleme, güneş enerjisi ile kurutma yapabilesi için hijyen eğitimleridir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“İSOTU ÜRETTİK ŞİMDİ SATIYORUZ “

Bütçesi 86 bin 250 TL olan “İsotu Ürettik Şimdi Satıyoruz “projesiyle 160 kadına girişimcilik eğitimi ve hijyenik eğitimi verilerek dezavantajlı kadınları sosyal hayata entegre etmeyi amaçladıklarını vurgulayan ŞUGİSKAD Başkanı Cevahir Asuman Yazmacı, faaliyetleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Proje ekibinin oluşturulması, tanıtım faaliyetleri, kursiyerlerin tespiti eğitimlerin yapılması ve uygulanması, Kahramanmaraş ve Gaziantep İslahiye biber tesislerinin gezilmesi, girişimcilik ve hijyenik gıda ürünleri üretimi eğitimi alan başarılı 10 kadına pazar yerlerinde isotlarını satabilmeleri için ayni yardım yapılarak satış stantları oluşturmak. Duyuru yapılmasına rağmen kadınlardan talep gelmediğinden bu faaliyet gerçekleştirilmemiştir ve bu harcama kalemi ile ilgili 10 bin TL’lik bütçe kullanılmamıştır. Sonuçları ise, söz konusu proje ile Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alan 14’ü, kendi iş yerlerini kurma imkanı elde etmişlerdir. KOSGEB’den Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alan kadınlarımız hibe almaya hak kazanmışlar. 12 kişinin projesi ise KOSGEB’de değerlendirme aşamasındadır. Eğitimler sonucunda 26 kişi iş fikirlerini hayata geçirmiş olacak bu başarı kadınlara toplumda ekonomik özgürlüklerini kazanmalarını sağlayacaktır. Eylül ve ekim ayları içerisinde dernek üyelerinin kendi bütçeleri ile tesisin işlevselliğini test etmek amacıyla üç ton yaş Urfa biberi alınmış ve tesisimizde kurutularak 330 kilogram kırmızı pul biber elde edilerek tesisimizin deneme üretimleri başarıyla sonuçlandırılmıştır. İsotu Ürettik Şimdi Satıyoruz Projesi kapsamında 86 bin TL bütçeden yaklaşık 50 bin TL’lik bir bütçe kullanılmıştır. Bu deneme üretimi sonucunda tesisten daha iyi randıman alınması ve ekonomik olarak işletilmesi için Harran Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü tarafından ARGE çalışması kapsamında bir rapor hazırlanmıştır. Rapordaki bilgiler ışığında tesisimizin güçlendirilmesi için başka hibe programlarına proje sunma çalışması devam etmektedir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: