Şüheda toprağının ziyaretçilerini ay yıldızlı bayraklar karşılıyor

Çanakkale Savaşlarında tarihin en kanlı çarpışmalarının yaşandığı tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki köylerin sokaklarından hiç inmeyen Türk bayrakları, ziyaretçileri gururlandırıyor - Bigalı, Seddülbahir, Alçıtepe, Kocadere, Behramlı ve Büyükanafarta köylerinin sokakları ve evlerin duvarlarındaki ay yıldızlı bayraklar adeta görsel şölen sunuyor - Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir: - "Yarımadadaki özellikle Bigalı köyünde asılan Türk bayrakları insanları mutlu etmiş ve güzel görüntüler ortaya çıkmıştı. Bu güzel gelenek diğer köylere de sıçramaya başladı. Artık diğer köylerimizin sokaklarından ve evlerinden Türk bayrağı eksik olmuyor"

ÇANAKKALE (AA) - SİNAN BALCIKOCA - Çanakkale Savaşlarının yaşandığı tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki köylerin sokakları, ziyaretçilerini Türk bayraklarıyla karşılıyor.

Tarihin en kanlı çarpışmalarının geçtiği bölgedeki köylerden Bigalı'nın, "Tarihe Saygı Projesi" kapsamında 2006 yılında restore edilmesinin ardından köydeki 70 evin duvarlarına Türk bayrakları asıldı.

O tarihten itibaren bayraklara gözü gibi bakan, yıprananları yenisiyle değiştiren vatandaşlar, Gelibolu Yarımadası'nda savaşların yaşandığı diğer köylerin sakinlerine de örnek oldu.

Reklam
Reklam

Bigalı'nın yanı sıra Seddülbahir, Alçıtepe, Kocadere, Behramlı ve Büyükanafarta köylerinin sokaklarından da Türk bayrağı eksik olmuyor. Sokaklardaki aydınlatma direklerinin yanı sıra evlerin duvarlarına asılan şanlı Türk bayrakları adeta görsel şölen sunuyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk bayrağının, bağımsızlık sembolü ve en büyük değerlerden olduğunu söyledi.

Türk insanının, bayrağını her zaman en güzel yerlere astığını vurgulayan Kaşdemir, şöyle konuştu:

"Onu görmekten gurur duyarız. Türk bayrağının olduğu her yer bizim için güvenli bir beldedir. Yarımadadaki özellikle Bigalı köyünde asılan Türk bayrakları insanları mutlu etmiş ve güzel görüntüler ortaya çıkmıştı. Bu güzel gelenek diğer köylere de sıçramaya başladı. Artık diğer köylerimizin sokaklarından ve evlerinden Türk bayrağı eksik olmuyor. Bu kutsal bölgeyi ziyarete gelenler Türk bayraklarını görünce daha da mutlu oluyor."

- "Tarla başında bile bayrak var"

Alçıtepe sakinlerinden Özcan Adanır da savaşta şehit olan dedelerinin anısına köyü bayraklarla donattıklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Bu geleneği sürdürmek istediklerini anlatan Adanır, "Bayrakları birkaç gün değil yılın tamamında elektrik direkleri ve evlerimizde asılı görürsünüz. Bayraklarımızla şehitlerimizi, hatıralarını yaşatmaya çalışıyoruz. Ziyaretçiler de Türk bayraklarını görünce çok mutlu oluyor, hoş karşılayıp bizlere teşekkür ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Fransa'dan bölgeyi ziyarete gelen Emine Uludağ, Çanakkale ruhunu derinden hissettiklerini dile getirdi.

Her yerde Türk bayrağı olduğuna dikkati çeken Uludağ, "Tarlaların başında bile bayrak görüyoruz. Türklerdeki bayrak sevgisi bambaşka. Bayrakları asanlardan Allah razı olsun." dedi.

Ziyaretçilerden Sultan Özdemir ise bayrakları görünce mutlu olduklarını kaydederek, "O bayrağın anlamını sürekli gönlümüzde tutuyoruz. Bayrağı görüyoruz ancak onu esasında gönlümüzde taşıyoruz." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: