Süheyl Batum: Şike yasasını AKP çoğunluğu yaptı, sonra da fazla buldu

CHP Parti Meclis Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum, Meclis'ten değiştirilmeden geçirilen şike yasasının, AK Parti...

CHP Parti Meclis Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum, Meclis'ten değiştirilmeden geçirilen şike yasasının, AK Parti tarafından hazırlandığını, birkaç ay sonra da fazla bulunarak değiştirildiğini savundu.
Süheyl Batum, Alevi Kültür Derneği Bursa Şubesi tarafından Alevi Kültür Derneği Konferans Salonu’nda düzenlenen 'Alevilerin Bakışı Çerçevesinde Yeni Anayasa Çalışması ve Talepler' konulu panele katıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde bir anayasa yapılması için komisyon oluşturulduğunu hatırlatan Batum, Alevi toplumunun görüşlerini paylaşmak istediğini belirtti.
Batum, şöyle konuştu: “Burada hakları çok uzun zamandan beri, analarının ak sütü gibi helal olan hakları ihlal edilmiş kesimler var. Bugün anayasal hakları bile bir anlam ifade etmiyor. İşte hakları yıllardır çiğnenen kesimlerden biri de alevi kardeşlerimizin hakları. Hatta AİHM kararlarına konu olmuş olsa dahi bunlar görmezden geliniyor.”
Gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veto ettiği şike yasasının meclisten aynen geçmesiyle ilgili sorusu üzerine ise Batum, gerekli cezaların verilmesini, puan silinip şahıslarında cezalandırılmasını desteklediğini ancak adam öldürenle şike yapanın aynı cezaya çarptırılmasının yanlış olduğunu kaydetti.
Batum, şöyle devam etti: “Bu cezanın indirilmesini destekliyorum. Şunu da hala çözemedim. Ben buraya geldim, oylamaya katılmadım. Fakat bunu birkaç ay önce AKP çoğunluğu çıkardı. Birkaç ay sonra bunun fazla olduğuna kanaat getirdi. Eğer o çoğunluk CHP de olsaydı biz baştan bu kadar ağır bir ceza koymazdık diye düşünüyorum. O bakımdan cezanın azaltılması yönündeki değişikliğe hemfikirim.”
Bunun cemaatler arası bir çatışmaya dönüşüp dönüşmediği konusunda fikrinin olmadığını dile getiren Batum, “Ama böyle bir çatışma olduğu ortada. Yoksa bugüne kadar hiçbir şeyi geri çevirmeye Abdullah Gül’ün, bir anda aklına gelip de ‘Suçla ceza arasında bir şey yok’ deyip geri çevirmesini anlamak mümkün değil diye düşünüyorum. O bakımdan bu tartışmaya girmek istemiyorum. Bunu başbakana sorarsınız. Bana göre 15 yıl ceza ağırdır gibime geliyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz