Şuhut’ta Patates Üretimi Bu Yıl 50 Bin Tonun Üzerinde Gerçekleşti

Türkiye’de patates yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’a bağlı Şuhut ilçesinde bu yıl elde...

Türkiye’de patates yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’a bağlı Şuhut ilçesinde bu yıl elde edilen ürünün ortalama 50 bin tonun üzerinde olduğu belirtildi.

Şuhut Ziraat Odası Başkanı Ömer Tunçay, Afyonkarahisarla birlikte Şuhut ilçesinde önemli bir ekonomi payına sahip olan patates sektörü ile ilgili yaptığı açıklamasında, Patates çiftçisinin geçen sezona göre, bu sezon daha ucuza patates sattığını, bu sezon patatesin cinsine göre fiyatların 20 ila 45 kuruş arasında değiştiğini söyledi. Bu sene depolarda geçen seneden daha fazla patates bulunduğunu, geçen sene sezon sonunda depolardaki patateslerin çöpe atıldığını dile getiren Tunçay, “Bu sezon ihtiyacımızın en az 1.5 katı patates üretimi var. Bu nedenle patates çiftçisinin mutlaka desteklenmesi gerekiyor, çünkü bu sene patatesini satanda da, satamayanda borçlu durumda. Hükümetimizin yapmış olduğu borç ertelemesi olmasaydı birçok çiftçimiz icralık olmuştu. Bu sene yapılan erteleme ile borçlarını gelecek seneye erteleyen çiftçimiz bu sene için rahatladı ancak seneye daha kötü bir tablo önümüze çıkacak çünkü çiftçimiz 2 dönemlik bir borç ile karşı karşıya gelecek. Çiftçimizin bu durumdan kurtulması için patates ihracatı için çalışma yapılması gerekiyor. Eğer böyle devam ederse birçok çiftçimiz çiftçiliği bırakmak zorunda kalacak” dedi. Tunçay, Bu yılki fazla üretimin bir sebebi olarak erken yetişen yazlık patatesin yoğun ekilmesi olarak gösterdi.

Reklam
Reklam

Patates çiftçisine yönelik bir çözümün bulunmaması halinde gelecek yıllarda patates çiftçisini büyük sıkıntıların beklediğini ifade eden Tunçay “Dünyada çiftçiliğin yapılabilmesi için toplulaştırma yani kooperatifleşme birlikleşme yapılması gerekiyor, bu sayede girdi maliyetleri düşürülerek daha iyi kazanç elde edilebilir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: