"Sulak Alanlar Ve İklim Değişikliği Projesi"

Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) Türkiye Direktörü Gülay Yaşın, Türkiye'de aşırı kullanım nedeniyle sulak alanların kuruduğunu belirterek, "İklim değişikliğinin etkilerinin

Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) Türkiye Direktörü Gülay Yaşın, Türkiye'de aşırı kullanım nedeniyle sulak alanların kuruduğunu belirterek, "İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, biyolojik çeşitliğin ve sulak alanlarının korunması için çalışıyoruz" dedi.

Yaşın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sulak Alanlar ve İklim Değişikliği Projesi" kapsamında pilot il seçilen Bolu'nun Yeniçağa ilçesinde "Yeniçağa Gölü Kuş Gözetleme İstasyonu" kurduklarını anlattı.

Türkiye'nin birçok ilinde çeşitli projeler yürütüldüğüne işaret eden Yaşın, "Türkiye'de son 20 yılda aşırı kullanım yüzünden birçok sulak alan kurudu. İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, biyolojik çeşitliğin ve sulak alanlarının korunması için çalışıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yaşın, Türkiye'nin sulak alanlarını ekolojik ve sosyo-ekonomik fonksiyonları ile gelecek kuşaklar için korunmasını amaçlayan projenin Yeniçağa Gölü ve Konya'daki Çeltik Akgölü'nde yürütüldüğünü belirterek, "Yeniçağa Gölü ve çevresinde yer alan farklı karakterdeki geniş çayırlar, meralar, göletler, bataklıklar, ağaçlıklar yaban hayatı bakımından bölgeyi zengin kılıyor. Yeniçağa, uluslararası öneme sahip sulak alan, kuş alanı ve önemli bitki alanı özellikleri taşıyor" şeklinde konuştu.

Yeniçağa Gölü'nü bir yılda 200'ün üzerinde kuş türünün ziyaret ettiğine dikkati çeken Yaşın, "Bunlardan en az 92'i göl alanı ve çevresinde ürüyor. Bu türler arasında turna, şah kartalı, akkuyruklu kartal ve bıldırcın kılavuzu sayılabilir" ifadelerini kullandı.

Yaşın, istasyonda göl çevresinde varlığını sürdüren önemli kuş türlerinin fotoğraflarının yanı sıra, bölgenin biyolojik zenginlikleri ve genel karakteristikleri ile ilgili bilgilerin yer aldığını sözlerine ekledi.

Muhabir: İsmail Kabasakal / Emin Gürbüz

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: