Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, fare ve benzeri hayvanların, yaz döneminde çocukların sıkça girdiği sulama kanallarına idrar bırakarak 'leptospiroz' enfeksiyonuna neden olduğuna dikkat çekti.
Çukurova bölgesinde birçok kişinin sıcak havalarda deniz, yayla veya havuza gidemeyip sulama kanallarında serinlik aradığını vurgulayan Prof. Dr. Yeşim Taşova, "Temizliği tam olarak sağlanamayan kirli havuzlar ve sulama kanallarında serinlik arayanlar ölümcül tehlikelerle karşı karşıyadır. Dış kulak yolu iltihabı, göz, idrar yolu ve bağırsak enfeksiyonları riski de var" dedi.
'GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYOR'
Hijyeninden emin olunmayan sulara kesinlikle girilmemesini öneren Prof. Dr. Taşova, şu uyarılarda bulundu:
"Özellikle sulama kanallarda serinlemeye çalışmak çok riskli. Çünkü sulama kanalları temizlik yönünden tamamen kontrolsüz yerler. Değişik atıklarla birlikte hayvanların atıkları da karışıyor bu sulara. Özellikle fare ve benzeri hayvanlar sıkıntı yaratıyor. Sıcak havalarda hastanelerin acil servislerine leptospiroz enfeksiyonu şikayetiyle gelenler var. Bu enfeksiyon yoğun bakımda tedaviyi bile gerektiriyor. Bu bakteri, sulama kanallarının etrafında dolaşan, suya girip çıkan fare ve benzeri hayvanların idrarı ile birlikte sulara bulaşıyor. Kalıcı böbrek yetmezliğinden ölüme kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açan bu hastalık ciddiye alınmalı. Bu hastalığın yaz dönemlerinde görülme sıklığı artıyor, özellikle sulama kanallarına giren kişilerde görülme sıklığı çok fazla oluyor. Bu tehlikeye karşı dikkatli olunmalı."
(DHA)