Sulamada tasarruf sağlayan yöntem!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından, tarım sulamasında yeni bir yöntem geliştirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından, tarım sulamasında yeni bir yöntem geliştirildi. ABD Michigan Eyalet Üniversitesi ve İtalya Basilicata Üniversitesi’yle yürütülen ortak proje sonucunda geliştirilen yöntemle toprak altına yerleştirilen su geçirmez bir madde, yağmur suyunu daha fazla tutarak verimi arttırıyor.

Yaklaşık yüzde 50 su tasarrufu sağlayan ve verimi iki kat arttıran yeni teknikte toprağın 30–40 cm. altına serilen polietilen membranlarla (STB) kuru tarım alanlarında yağmur suyu uzun süre tutulabiliyor.

Reklam
Reklam

Sulu tarımda ise sulama aralığının daha uzun olması sağlanarak tasarruf yapılıyor. Dünyada ilk olan yöntemin denemesi, Doç. Dr. Yasemin Kavdır’ın proje yürütücülüğünü yaptığı doktora tez çalışmasında, Arş. Gör. Kürşad Demirel ile beraber Ezine ilçesinde yapıldı.

İki yıllık çalışma süresince STB kullanımının kumlu topraklarda yetişen çim bitkisi üzerine etkileri araştırıldı ve yaklaşık yüzde 50 su tasarrufu sağlanarak iyi kalitede çim yetiştirilebileceği tespit edildi. Michigan’da ise lahana ve patates verimi, normal miktardaki suyun yüzde 60’ı kullanılarak iki kata kadar arttırıldı. Deneme için İtalya’da tasarlanan tarım aletiyle de büyük arazilere uygulama yapmak kolaylaşacak. ÇOMÜ, deneylerin sonuç vermesi üzerine çalışmalarını, Çanakkale ekonomisi için önemli olan domates ve biberde yoğunlaştıracak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz