ABD’nin, Suriye’ye askeri müdahale durumunda Yunanistan’dan müttefik kuvvetlere kolaylık ve katkı sağlaması talebinde bulunduğu bildirildi.
Yunan medyasına yansıyan haberlerde, ABD’nin, Yunanistan Savunma Bakanlığından müdahale anında Suda ve Kalamata’daki askeri üsleri ile deniz ve hava sahasını kullanma talebinde bulunduğu belirtilirken, Atina’nın, transatlantik anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerine sonuna kadar yerine getirmeye hazır olduğunu ancak askeri operasyonlarda fiilen yer almayacağını bildirdiği kaydedildi.
Yunanistan Genelkurmay Başkanlığının operasyon merkezine ulaşan bilgilere göre, bölgede müttefik kuvvetlere ait çok sayıda geminin toplandığı, bunun da operasyonla ilgili kararın alındığı şeklinde değerlendirildiği ifade edilen haberlerde, Yunanistan’ın, sadece çatışmaların genel bir hal alması durumunda silahlı kuvvetlerini bölgedeki Yunanlıların uzaklaştırılması için harekete geçirebileceğinin bildirildiği kaydedildi.
“Atina hükümeti Ortadoğu krizini fırsat olarak görüyor"
Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesi, Ortadoğu’da son günlerdeki gelişmelerin Yunan hükümeti tarafından Yunanistan’ın bölgedeki jeostratejik rolünün yükseltilmesi için önemli bir fırsat olarak değerlendirildiğini belirtti.
Kathimerini, ABD’nin, “Ankara’nın, Suriye krizine olan yoğun siyasi katılımı nedeniyle Türkiye’deki askeri tesisleri ve geçiş yollarını kullanmakta son derece ihtiyatlı ve çekinceli davrandığını” ileri sürdüğü haberinde, ortaya çıkan bu durumun değerlendirilmesi için Yunanistan Dışişleri Bakanlığında toplantı düzenlendiğini yazdı.
Yunanistan’ın Arap ülkeleri için "güvenilir bir muhatap" olmayı sürdürmesinin, rolünün yükseltilmesinde kilit noktası oluşturduğu ifade edilen haberde, bu kapsamda, Dışişleri Bakanı Venizelos’un 5 Eylül’de gerçekleştireceği Mısır ziyaretinin büyük önem taşıdığı değerlendirmesi yapıldı.
ABD’nin taleplerinin, Yunan askeri çevreler tarafından Suriye’ye askeri bir müdahale durumunda Yunanistan’ın kilit rolü oynayacağı şeklinde değerlendirildiği belirtilen haberde, şunlar kaydedildi:
“Son günlerdeki gelişmeler Yunan hükümeti tarafından ülkenin jeostratejik rolünün bölgedeki istikrarsızlık ve değişkenlik ile krizin yayılma riski göz önüne alındığında kalıcı biçime dönüşebilecek şekilde yükseltilmesi için önemli bir fırsat olarak algılanıyor.
Bununla birlikte askeri bir müdahalenin beklenmedik boyutlara ulaşma olasılığı da endişe yaratıyor. Atina için önemli olan, zor ve talepler içeren bir ortamda, dengeleri koruyabilmektir.”
RUM YÖNETİMİ ALARMDA
Yunan Kathimerini gazetesinin manşetten duyurduğu habere göre, ABD, Suriye’ye karşı uluslararası bir müdahale halinde savaş gemileri ile savaş uçaklarının geçişleri ve Girit’teki Sudas ile Mora Yarımadası’ndaki Kalamata askeri üslerin kullanımı için Yunanistan’dan katkıda bulunmasını istedi.
Yunanistan’dan geçecek savaş uçakları ile savaş gemileri için “geçiş koridorlarının” bile belirlendiğini yazan Kathimerini, Atina’nın müttefiklerine, “Muhtemel askeri operasyonlarda fiilen yer almamakla (askeri güç) birlikte NATO anlaşmalarından kaynaklanan yükümlülüklerini harfiyen yerine getireceğini” duyurduğunu yazdı.
Gazete, Güneydoğu Akdeniz’de müttefik savaş gemileri sayısının sürekli artmasını ise “Suriye için karar verildi” şeklide değerlendirdi.
Ancak, Yunan Genelkurmay Başkanlığı kaynakları, Atina Haber Ajansı’na (ANA) ABD’den resmi ya da gayrı resmi herhangi bir talep gelmediğini söyledi.
Operasyonda Kıbrıs’taki iki İngiliz üssünün kullanılacağı haberleri Kıbrıs Rum yönetimini alarma geçirdi. Krizin Lübnan’a da sıçrayacağını öngören Rumlar, hem Suriye hem de Lübnan’dan Batılı ülke vatandaşlarının tahliyesi için hazırlıkları başladı.
Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu, İngiliz medyasında yer alan Ada’daki İngiliz hava üssü Ağrotur’a savaş uçağı takviyesi yapıldığı haberleriyle ilgili, “Bize henüz bilgilendirme yapılmadı ancak gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi.
İNGİLİZ PARLAMENTOSU ACİL TOPLANACAK
İngiliz Parlamentosu, Suriye'deki kimyasal silah saldırısının ardından verilecek tepkiyi görüşmek üzere perşembe günü acil toplanacak.
Resmi olarak 2 Eylül'de açılacak olan Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda perşembe günü, Suriye'deki kimyasal silah saldırısına verilecek tepkiyle ilgili hükümet önergesi görüşülecek ve oylama yapılacak.
İngiltere Başbakanı David Cameron resmi Twitter adresinden yaptığı açıklamada, "Avam Kamarası Sözcüsü, parlamentoyu perşembe günü çağırma talebimi kabul etti. İngiltere'nin kimyasal silah saldırılarına vereceği tepkiyle ilgili hükümet önergesi görüşülecek ve oylanacak" diye yazdı.
Birçok milletvekili İngiliz Başbakanına, Suriye'ye olası askeri müdahale konusunu parlamentonun gündemine getirme çağrısı yapıyordu.
Cameron, yarın ise bakanlar, üst düzey askeri yetkililer ile istihbarat yetkililerinin katılacağı ve Suriye konusunun ele alınacağı Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık edecek.
İngiliz ordusunun bugün, Suriye'deki kimyasal silah saldırısına karşılık yapılacak olası askeri müdahale için acil durum planı hazırladığı açıklanmıştı.