Süleymaniye unutulmadı

İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın Gümüşhane'de düzenlenen Kanuni Sultan Süleyman'ı anma etkinliklerine katıldı.

Yalçın, cihan padişahı Kanuni'nin doğumundan yaşamına kadar geçen süre içerisinde verdiği mücadelelerdri konu ettiği konuşmasında şöyle konuştu:" 1495 yılında Trabzon’da dünyaya gelen ve cihan’a hükmeden, imparatorluğa en güçlü dönemini yaşatan Kanuni Sultan Süleymanı buradan bir kez daha rahmetle anıyoruz.

Kanuni yumuşak mizaçlı olmasına ve savaşı bir öncelik olarak görmemesine rağmen ömrünün 7,5 yılını at üzerinde tüketmişti.

İlme, sanata ve özellikle de şiire düşkünlüğüyle bilinen Kanuni’nin sadece askeri maharetiyle değil, aynı zamanda muhibbi mahlasıyla yazdığı şiirlerle de sonsuzluğa uzanmayı başarmıştır. Bu ince ruhlu İmparator gittiği her yerde bir eser bırakmıştır dersek abartmış olmayız herhalde.

Reklam
Reklam

Kanuni’nin Gümüşhane’den geçip geçmediği tarihçilerin tartışması gereken bir konu. Biz kanuni döneminin yerleşimi olan bu mekanda ölümünün üzerinden 445 yıl geçmiş olmasına rağmen hatırasını bir kez daha gururla yad etmek için toplandık. Adını alan bu eski şehirde, bakır ustalarının gürültüsü, yerini rüzgarın fısıltısına bırakmış, çocuk oyunlarının yerini cırcır böceklerinin gürültüsü almış, kalabalık, yalnızlığa teslim olmuş durumda…

Asılardır farklı medeniyetlerin huşu içinde yaşadığı bu tarihi şehir şimdilerde mazisini arıyor…Bizler de Süleymaniye mahallesinin kayıp geçmişinin izini sürmeye devam ediyoruz burada… Bu kayıp geçmişi yakalamak, canlandırmak, bir Süleymaniye felsefesi oluşturmak ve turizm’in hizmetine sunmak için Kanuninin büstünü buraya diktik, yerleşimin planını ve tanıtım levhasını buraya koyduk.

Gelecek kuşaklarımıza nasıl bir medeniyete ve nasıl bir geçmişe ve nasıl bir tarihsel kişiliğe sahip olduğumuzu hatırlatmak istedik. Bu ruh çerçevesinde her yıl kanuni etkinlikleri programı düzenleyerek yok olmaya yüz tutan, unutulan “muhteşem tarihimizi” hafızlılarda tazelemek, Süleymaniye yi gündemde tutmak istiyoruz….Bunu yaparken bir yandan da yerleşimde yatırımın altyapısını oluşturuyoruz.

Reklam
Reklam

Süleymaniye Mahallesinde yürüttüğümüz iki adet proje var. Bunlardan birincisi “Süleymaniye Kış ve Kayak Sporları Alanı” ki 26 Temmuz 2010 tarihli resmi gazetede Bakanlar Kurulu Kararıyla Turizm Merkezi olarak ilan edildi. İkinci proje ise “Koruma Amaçlı İmar Planları’ki kurulda onaylanmış olup, şu an Bakanlığımızdadır. Öbür taraftan yerleşimde kamu tarafından bu yıl kültür varlıklarının restorasyonu başlıyor. Bu konuya sayın valim ve sayın belediye başkanım değinecekler.Sağımda gördüğünüz Zeki Kadirbeyoğlu Konağının Belediyemizce önümüzdeki günlerde bir sosyal projeyle restorasyonu yapılacaktır.

Sayın Belediye Başkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Solumda bulunan mülkiyeti İl Özel İdaresine ait İlkokul, bir dönemde mescit olarak kullanılan konak, “Gümüşhane Evi Projesi” olarak önümüzdeki günlerde Valiliğimizce restorasyonu yapılarak hizmete açılacaktır. Buradan Sayın Valimize şükranlarımı sunuyorum. Bu yerleşimde, kamunun restorasyonlarının arkasından gerçek kişilerinde tescilli olan evlerini restorasyon yapmaları gereklidir.

Reklam
Reklam

Bir kez de buradan çağrı yapmak istiyorum. Bakanlığımız, “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik” çerçevesinde mülkiyetinde tescilli kültür varlığı bulunduran özel mülkiyete proje ve proje uygulama yardımı vermektedir.

İlimizden bu güne kadar yapılan başvurularda Bakanlığımız dan 7 kişiye proje yardımı, 2 kişiye proje uygulama yardımı sağlanmıştır.

Bu güzide beldeyi ecdadımızın emanet ettiği şekilde korumak ve gözetmek sadece Kamunun görevi değildir. Bu yüzden Sivil Toplum Kuruluşları, Vakıflar, Sektör Temsilcileri, hatta bireylerin de sorumluluğu vardır.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak kentimizde bulunan tarihsel yapılara gereken değerin verilmesi, bu konuda yazılı ve sözlü çalışmalar yapmak ve bugün burada olduğu gibi tarihsel bilinci, ruhu buradan gelecek kuşaklarımıza daha iyi aktarmak ve tanıtmak için Sayın Valimizin himayelerinde bu tür etkinlikleri düzenliyoruz ve düzenlemeye de devam edeceğiz.

Çalışmalarımızda bizleri yalnız bırakmayan Sayın Valimiz başta olmak üzere Vekillerimize, Belediye Başkanımıza ve mahallede yaşayan herkese ve siz sayın hemşerilerimize minnet ve şükranlarımızı sunarım" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz