Sultan Abdülaziz'in piyanosu onarılacak

ADANA (İHA) - Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph'in Osmanlı İmparatorluğu'nun 32. Padişahı Sultan Abdülaziz'e hediye ettiği "Ehrbar" marka kuyruklu piyanonun onarılması için Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda özel atölye kuruldu.

Konservatuar Müdürü Prof. Dr. Ahmet Hilmi Yücel, Mozart, Bach, Chopin gibi dünyanın en ünlü piyanistlerinin bu ve benzeri piyanolarda eserlerini bestelediklerini söyledi. Piyanonun onarımı için özel bir atölye kurulduğunu belirten Yücel, "Sultan Abdülaziz'in piyanosu da aynı dönemde yapıldığı için onarımdan sonra sanatseverler o bestelerin büyüsünü bu piyanoyla yaşayacak" dedi.

Reklam
Reklam

Piyanist Mithat Fenmen'in 1950'de yazdığı kitabından elde ettikleri bilgilere göre, piyanonun aslında Sultan Abdülaziz için değil Abdülmecit için yaptırıldığını, o nedenle de üzerine Abdülmecit'in tuğrasının işlendiğini kaydeden Yücel, Avusturya İmparatoru Joseph tarafından 1877'de Sultan Abdülaziz'e hediye edilen piyanoyla ilgili olarak, "Avusturya'nın en ünlü piyano üreticilerinden Friedrich Ehrbar tarafından özel olarak yapılan piyano, Cumhuriyet'in ilanından sonra bazı saray mallarının satışı sırasında Adanalı bir tüccar tarafından satın alınarak Adana'ya getirildi. Tüccarın iflasından sonra el değiştiren piyanonun son durağı bir dernek oldu. 1992 yılında dernek binası yıkılırken çöpe atılmak istenen piyanodan tesadüf eseri haberi olan dönemin ÇÜ Genel Sekreteri Adnan Tibet tarafından ÇÜ Devlet Konservatuarı'na kazandırıldı. Burada yapılan incelemede piyanonun Sultan Abdülaziz'e ait olduğu belirlenirken, 13 yıl boyunca ödenek olmadığı için onarılamadı. Bir yıl önce rektörlük görevini devralan Prof. Dr. Alper Akınoğlu, tarih hazinesinin yeniden hayat bulması için üniversiteden kaynak sağlarken, konservatuarda piyanonun onarımı için özel bir atölye hazırlandı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Piyanonun onarımı için çalışmaların başlatıldığını, okul akordürlerinin yanı sıra ahşap ustalarından da yararlanılarak onarımın en kısa zamanda bitirilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Yücel, "Oldukça hasar görmüş ve çalışmaz durumda olan piyanoyu çalışır hale getirmek için rektörlüğün desteği ile çalışmalara başladık. Zamana karşı direnen piyano yaklaşık seksen yıl boyunca el değiştirdiği için dış mobilyası çizilmiş, ses tablası çatlamış, teller ve şasesi paslanmış, pedal sistemi kayıp, tuş üstlerinin yarısı dökülmüş durumda" dedi.

Kuyruklu piyanonun gövdesinin maun ağacından, siyah tuşların abanozdan, beyaz tuşların üst kısmının ise fildişinden yapıldığını, yan tarafında Sultan Abdülmecit'in tuğrasıyla çeşitli yerlerinde 20 ay yıldız, ön kısmında ise pirinç işlemelerin bulunduğunu ifade eden Yücel, şunları kaydetti:
"Gelişmiş bir şase yapısı bulunan piyanonun ses aralığı 7 oktav. Bu piyanoya maddi değer biçmek çok zor, tarihi özelliği nedeniyle manevi değeri çok yüksek ancak, günümüzde kuyruklu piyanolar 25 bin ile 80 bin Euro arasında satıldığı düşünülürse değerinin ne kadar yüksek olduğunu anlamak hiç de zor değil. Mozart, Bach, Chopin gibi dünyaca ünlü bestecilerin eserlerini 1800'lü yılların piyanoları için bestelendi. O çağlarda bestelenmiş eserleri o çağda yapılmış çalgılarla dinlemenin ayrı bir tat vereceği tartışılmaz. Bu piyanoyla verilecek konserler unutulmaz anların yaşanmasına neden olacak."

Reklam
Reklam