Sultaniye kaplıcası mahkemelik

MUĞLA (İHA) - Muğla'ya bağlı Köyceğiz İlçesi Belediyesi tarafından 2008 yılının sonuna kadar kiralanan Sultaniye Kaplıcaları, çirkin görüntü nedeniyle yıkılan dört adet briket yapının yerine, doğaya uyumlu ahşap bina yapılınca mahkemeye taşındı.

İzin almadan ahşap bina yapıldığı iddiasıyla isimsiz dilekçeyle Orman İşletme Müdürlüğü'ne yapılan başvuru sonrası yargıya intikal eden Sultaniye Kaplıcaları'nın akıbetini Muğla İdare Mahkemesi'nin vereceği karar tayin edecek.

7 yıldır Köyceğiz Belediyesi tarafından işletilen Sultaniye Kaplıcaları'nda yeni düzenleme yapan belediye, kaplıca etrafındaki dört adet briket evi yıkarak yerine doğaya uyumlu ahşap bina yaptı. Ahşap binaların yapımından sonra, Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü'ne isimsiz dilekçeyle yapılan başvuruda, "kaplıcada izinsiz tadilat yapılması" şikayet konusu oldu. Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü isimsiz dilekçeleri işleme koyarak belediye aleyhine izinsiz yapı yapmaktan dolayı mahkemeye başvurdu.

Reklam
Reklam

Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay, "2008 yılına kadar Sultaniye Kaplıcaları'nın işletmesini kiraladık. Sözleşmemizin bitimine daha bir yıl var. Kaplıcada çok düzenli bir çalışma yaparak, görüntü kirliliği oluşturan briket binaların yerine daha modern ve doğaya uyumlu ahşap binalar yaptık. Sultaniye Kaplıcaları'na yerli ve yabancı çok sayıda turist geliyor. Amacımız gelen yerli ve yabancı turisti, görüntü kirliliği oluşturan binaların yerine daha iyi görünümlü ve doğaya uyumlu ahşap binalar ile hizmet vermekti. Fakat Orman İşletme Müdürlüğü'ne verilen isimsiz dilekçeler nedeniyle şikayet adli makamlara intikal ettirildi. Anıtlar Kurulu bizi bu konuda haklı buldu. Şikayetin altında başka gerekçeler seziyorum. Muğla İdare Mahkemesi'ne ve Hukuk Mahkemesi'ne başvurduk. Karar önümüzdeki günlerde çıkacak" dedi.
Köyceğiz gölünün güney batısında, Ölmez dağının eteklerinde yer alan Sultaniye Kaplıcaları, Türkiye'nin en yüksek (98.3) radyoaktif kaplıcası ve radon değeri açısından dünyada Endonezya'daki kaplıcadan sonra ikinci sırada bulunuyor. Suyun sıcaklığının ise 39 derece olduğu kaplıca, kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür ve radon içeriyor. Kaplıca suyunun bel ağrısı, romatizma, siyatik, nefrit, lumbago, nevtalfi, cilt ve kadın hastalıkları tedavisinde etkili olduğu ileri sürülüyor. 21 günlük tedavi süresi uygulanan kaplıcada ilk başta 10 dakika olmak üzere günde iki kez banyo almak gerekiyor. Ayrıca içme suyu olarak kullanıldığında karaciğer, safra kesesi, bağırsak rahatsızlıklarına karşı iyi geldiği iddia ediliyor.

Reklam
Reklam

Sultaniye Kaplıcası'ndaki suyun, Kaunoslar zamanında kullanılmaya başlandığı ve daha sonra Bizanslılar tarafında konaklama yerleri yapıldığı belirtildi. Bu döneme ait liman ve binaların kalıntılarının Köyceğiz gölünün suları altında olduğu tahmin ediliyor.