Sultansazlığı Milli Parkı’nın Biyokıymetlendirilmesi Çalıştayı Başladı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge...

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü ortaklığında düzenlenen Sultansazlığı Milli Parkı’nın Biyokıymetlendirilmesi Çalıştayı başladı.

Hilton Otel’de gerçekleştirilen çalıştaya, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Adana 7. Bölge Müdürü Ethem Boz, Biyolojik Çeşitlilik Dairesi Başkanı Ayhan Çağatay, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık ve çok sayıda akademisyen ile araştırmacı katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Adana 7. Bölge Müdürü Ethem Boz, çalıştayın sonuçlarının yararlı olması dileklerinde bulunurken, Biyolojik Çeşitlilik Dairesi Başkanı Ayhan Çağatay, söz konusu çalıştayda biyolojik çeşitliliğin ekonomik ve sosyal boyutunun ulusal politikalara entegre edilmesinin amaçlandığını söyledi. Bu entegrasyona yönelik çalışmaların başlatılarak, görünmez değerlerin görünür kılınmaya çalışıldığını ifade eden Çağatay, Sultansazlığı Milli Parkı’nın Biyokıymetlendirilmesi Çalıştayı ile bu alanda ilk katmanlı çalışmanın yapıldığını, orman, dağ ve deniz ekosisteminde de buna benzer bir çalışmanın yapılmasını arzu ettiklerini dile getirdi. Çağatay, “Bu çalıştayda doğa korumada ekolojik sistemle ilgili entegre edilecek öneriler üzerinde konuşulacak ve hukuki boşluklar değerlendirilecektir. Bu öneriler, tüm sektörler için değerlendirilecek ve yeşil alanların korumasına hizmet edilecektir.” dedi. Çağatay, çalıştay sonunda kara vericiler, iş dünyası ve vatandaşlar için üç kılavuz oluşturulacağını da kaydetti.

Reklam
Reklam

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık ise, sadece biyolojik alanların ve halihazırdaki koruma alanlarının korunmaya devam edilmesinin, yeşil alan koruması için yeterli olmadığına dikkat çekti. Özyanık, “Bizler bir taraftan milli parkları, yaban hayatını koruma sahalarını ve sulak alanların korumasını gerçekleştiriyoruz. Ama bu anlalar dışındaki alanları nasıl koruyacağız? Bir taraftan kalkınmaya çalışan bir ülke olarak, yeşil alanları gelecek nesillere nasıl bırakacağımızın planlamasını yapıyoruz. Bu çalışma, bunun ilk aşamasını oluşturacak. Çünkü doğa korumanın ekonomi ile entegrasyonu bu anlamda önemli. Çalıştay sonucunda hazırlanacak olan 3 kılavuz çerçevesinde Aralık sonunda Ankara’da 2 toplantı daha yapılacak. Ve burada hazırlanan kılavuzların sektör bazında uygulanabilirliği sorusuna cevap aranacak. 2013 yılında da Genel Müdürlük Koruma Dairesi tarafından alt sektörlerle doğa koruma çalışmaları entegrasyonu gerçekleştirilecek. Biyokıymetlendirme konusunun, bu açıdan Kayseri’de konuşulmasının bize bereket getireceğine inanıyoruz. Çünkü, Kayserililer paranın nasıl kazanacağını bilen insanlar, bundan faydalanacağımızı düşünüyorum. Bu kapsamda çalıştayda Sultansazlığı’nın ekonomiye kazandırılması da konuşulacak.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Kayseri Valisi Şerif Yılmaz da, söz konusu alanın kıymetlendirilmesinden ziyade vatandaşa sahiplendirilmesinin önemli olduğunun altını çizdi. Yılmaz, “Kurumlar tarafından yapılan çalışmalar vatandaşlara sahiplendirilmezse sonuca ulaşamıyoruz. Çalışmalara kendi yöresinde yaşayan insanları dahil etmemiz gerekiyor. Yoldan duran taşı kaldıran, oradan geçecek hayvanın ayağına diken batmasın diye dikeni kaldıran ataların torunlarıyız. Doğayı seviyoruz. Bu bilincin gelecek nesillere de aktarılmasını diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çalıştay, 3 gün boyunca devam edecek ve 8 Kasım’da Sultansazlığı Milli Parkı’nda inceleme gezisi ile sona erecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: