Sümela'da Ayine Doğru

Türkiye Kamu Sen Trabzon İl Temsilcisi Coşkun Dilber, Türkiye Kamu Sen ailesinin hassasiyetlerinin bir gereği olarak, bu ayinin iptal edilmesi

Türkiye Kamu Sen Trabzon İl Temsilcisi Coşkun Dilber, Türkiye Kamu Sen ailesinin hassasiyetlerinin bir gereği olarak, bu ayinin iptal edilmesi hukukun gereğinin yapılması için Trabzon Valiliği'ne bugün başvuruda bulunduklarını söyledi.

Dilber, sendikada gerçekleştirdikleri basın toplantısında, Sümela Manastırı'nda ayin yapılmaması gerektiğini savunarak, "Bu yıl 15 Ağustos Çarşamba günü, tarihinde hiç kilise olmamış Maçka Sümela Manastırı'nda geçmiş iki yılda yapıldığı gibi yeniden ayin yapılacak. Bu ayin hukuksuzdur, ayine izin verenler Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarını hiçe saymaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Devletin, laik, sosyal, demokratik bir hukuk devleti olduğunu ifade eden Dilber,"Bu bağlamda ülkemizde yaşayan farklı dine mensup insanların, dini vecibelerini yerine getirmeleri için gerekli imkanların sağlanması hususunda gerekenlerin yapılmasını sonuna kadar desteklemekteyiz. Bu manada ibadetlerin yapıldığı mekanlardan cami, sinagog veya kiliseler olmalıdır. Tarih bununla sabittir. Bilakis bu davranış, İslami inancımızın ve binlerce yıllık töremizin bir gereğidir. Nitekim ilimizde bu manada bir kilise var ve olan cemaati ile işlevini yerine getirmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken ana unsur, ibadetin yapılması için, o ibadethane etrafında yaşayan insanların bir talebi ve bir ihtiyacın olması gerekir. Oysa, Maçka Sümela Manastırındaki ayin için ülke dışından ithal cemaat gelmektedir. Bu gelenlerin sayısı sınırlı ve amaçları bizce matuftur. Küçük ve amaçlı bir zümre bu durumu açıkça istismar etmektedir" diye konuştu.

Dilber, ayinin iptal edilmesi, hukukun gereğinin yapılması için Trabzon Valiliği'ne başvuruda bulunduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Ayinin yasal izni, Kültür ve Turizm Bakanı sayın Ertuğrul Günay'ın 03 Mayıs 2012 tarih ve 92189 sayılı yazılarıdır. Ülkemiz hukukunda böyle bir dayanak yoktur. Bu nedenle yapılan ayin hukuksuzdur ve iptal edilmelidir."

Muhabir: Meltem Yılmaz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: