Sünbül: "sanal Para Birimi Bitcoin Aracısız Ve Güvenlidir"

- Mazars Denge Bilgi Güvenliği Hizmetleri Direktörü Ateş Sünbül, aracısız sanal para birimi Bitcoin ile ilgili ödeme yönteminin daha güvenli

- Mazars Denge Bilgi Güvenliği Hizmetleri Direktörü Ateş Sünbül, aracısız sanal para birimi Bitcoin ile ilgili ödeme yönteminin daha güvenli olduğunu söyledi.

Mazars Denge Bilgi Güvenliği Hizmetleri Direktörü Ateş Sünbül, sanal para birimi Bitcoin işlemi hakkında bilgi verdi. Gündelik finansal aktivitelerde iki kişinin arasında değer alışverişi yapılması için arada güvenebilecek üçüncül bir yapının bulunması gerekmediğine dikkat çeken Sünbül, "Örneğin para transferleri yapacağımız zaman bankalar bizler adına bu alışverişi yapan üçüncül yapıdır ve paranın doğru adrese ulaşması için hepimiz bankalara güveniriz. Sanal değer veya para sistemi olarak kullanılabilecek Blockchain (Blok Zinciri) yapısında iki kişinin arasında güvenilir bir üçüncül partinin yerini şifreleme algoritmaları almaktadır. Blockchain yapısını çok basitçe anlatmak gerekirse, bir hesap bilgileri barındıran bilgi kutucukları yarattığınızı ve binlerce kere kopyalandığı bir ağa yerleştirdiğinizi düşünün. Bu ağında tasarımı gereğince yarattığınız kutucukları düzenli olarak güncellediğini düşünün. İşte Blockchain en temel prensibiyle bu şekildedir" dedi.

Reklam
Reklam

Bitcoin ile işlem gerçekleştirmek için yapılması gerekenleri de söyleyen Sünbül, "Basitçe bir işlem gerçekleştirilmek istendiğinde; Bitcoin transfer işlemi talep edilir. Talep edilen işlem P2P şeklinde konumlanmış ağ yapısına iletilir. Ağ düğüm (node) noktaları işlemi onaylar. Onaylanan işlem kripto para birimini içeren bir bloka dönüşür. Blok zinciri yapısına eklenen blok değiştirilemez ve üzerine yazılamaz halde tüm ağa yayılır. Transfer işlemi başarıyla gerçekleşir" diye konuştu.

"BİTCOİN GÖRECELİ OLARAK GİZLİLİK SAĞLAR"

Geçen hafta gerçekleşen Wanna Cry virüs saldırısında sıklıkla Bitcoin teknolojisinin kullanılmasına ilişkin ise Sünbül, "Bu teknolojinin kullanılması temelinde Bitcoin para transfer sisteminde son kullanıcı faydasına olan pek çok güvenlik protokolünün bulunmasıdır. Bazı zamanlar satın aldıklarımızın bilinmesini istemeyiz. Bitcoin göreceli olarak gizlilik sağlamaktadır. Sistem, özünde güvenebileceğimiz üçüncül parti barındırmadığı için aracısız ve güvenli bir para transferi sağlanmaktadır. Diğer dijital para sistemlerinin farklı olarak gelen paraya siz sahipsiniz. Çılgınca bir karar verip özel anahtarınızı internette yayınlamadığınız sürece güvende olursunuz. Öte yandan Paypal gibi pek çok yapıda şirket hesabınızla ilgili bir usulsüzlük olduğunu düşündüğünde hesabınıza el koyma hakkına sahiptir. Kısacası son kullanıcıya sağlanan gizlilik ve güvenliği saldırgan kendi lehine kullanmıştır ve geri alınması mümkün olmayan para transferleri almıştır" açıklamalarında bulundu.

Reklam
Reklam

"ÖZEL ANAHTARIN İYİ KORUNMASI YETKİSİZ PARA TRANSFERLERİNİ ENGELLER"

Bitcoin ödeme sürecinin daha güvenli olduğunu ifade eden ve bunun nedenlerini sıralayan Sünbül, "Klasik finansal uygulamaların genel olarak 2 temel ihtiyacı bulunmaktadır. Güvenebileceğimiz bir kurum veya aracı ve kişisel bilgilerin paylaşımı. Bu iki temel ihtiyaç günümüzde yaşanan bilgi açığa çıkarma ve yetkisiz finansal işlem gerçekleştirme saldırılarında ana hedef haline gelmiştir. Buna karşın Bitcoin ile bir işlem gerçekleştireceğiniz zaman iki unsur yeterli oluyor; Umama Açık Anahtar(Public Key) başka deyişle Bitcoin adresiniz ve Özel Anahtar(Private Key) yani işlemi imzaladığınız gizli anahtar. Özel anahtarın iyi korunması yaşanacak yetkisiz para transferlerini özetle engellemektedir. Kısacası yeni, devrimci finansal araçlarda güvenlik daha yukarı seviyelere taşınmıştır. Bu sistemdeki tek kritik husus özel anahtarın sadece son kullanıcı tarafından korunma ihtiyacıdır" ifadelerini kullandı.

Bitcoin'nin kullanıcıya finansal güvenlik açısından avantaj sağladığını, bu yüzden kalıcı olacağını aktaran Sünbül, "Ödeme araçlarının gelişimine baktığımızda, 1930’lu yıllarda ilk kredi kartı benzeri ödeme araçlarının oluşmasıyla birlikte üye işyerinden kredi kartı bilgilerinin çalınması ve yetkisiz işlemler gerçekleştirilmesi hayatımızın bir gerçeği oldu. Güvenlik uzmanları için ise bu bilgileri korumak, her geçen gün daha çok efor ve para sarf edilen bir mücadele olma başladı. Bitcoin kişisel bilgi paylaşımı ve bir aracıya güvenme ihtiyacını ortadan kaldırdığından dolayı finansal güvenlik açısından son kullanıcıya avantajlı bir ortam sağlıyor. Tarihsel gelişime baktığımızda güven esaslı yapılara daha çok ihtiyacımız var ve Bitcoin yaygınlaştıkça herkes için kalıcı bir çözüm olacaktır" diyerek sözlerini noktaladı.

Reklam
Reklam

()

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: