Samsun-Sinop Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mahmut Çetinkaya Türkiye’de hayvancılığın geliştirilmesinin suni tohum uygulamaları ile mümkün olacağını belirterek, "Suni tohumlama ve embriyo transferi uygulamalarında, mutlaka hastalık kontrolleri yapılmış sertifikalı tohum ve embriyo kullanılmalıdır." dedi.
Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Samsun-Sinop Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mahmut Çetinkaya, Türkiye’de hayvancılığın geliştirilmesinin etkin suni tohumlama uygulamalarıyla mümkün olacağını söyledi. Suni tohumlama ve embriyo transferi uygulamalarında mutlaka hastalık kontrolleri yapılmış sertifikalı tohum ve embriyo kullanılmasını tavsiye eden Çetinkaya, "Ülkemizdeki suni tohumlama uygulaması, 08 Aralık 2011 tarihli ve 28139 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Suni Tohumlama, Tabii Tohumlama ve Embriyo Transferi Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik” ile düzenlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre, Türkiye Cumhuriyet’inde sığırlarda suni tohumlamayı, sadece uygun sertifikayı sahip serbest veteriner hekimler yapabilir." dedi.
Günümüzde sığırcılık alanında suni tohumlama yöntemiyle mevcut hayvan sürüsünde kısa sürede istenen genetik ilerlemenin sağlandığına dikkati çeken Samsun-Sinop Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mahmut Çetinkaya, "Ayrıca suni tohumlama yöntemi ile yetiştirici, erkek damızlık besleme külfetinden kurtulmakta, değerli damızlık bireyden büyük ölçüde yararlanılabilmekte, cinsel yolla bulaşan hastalıkların önüne geçilebilmekte ve sürüde bir örneklilik sağlanabilmektedir. Hayvancılıkta verim özelliklerin artırılmasına yönelik çalışmalardan önce mevcut hayvanların hastalıklar yönünden gerekli taramaların yapılarak elenmesi gerekmektedir. Suni tohumlamanın faydalarının en önemlisi üstün genetik özelliğe sahip ve bu özelliğini gelecek nesillere aktarabilen boğaların dünya genelinde kullanılmasına olanak sağlamasıdır. Siz her ne kadar sağlıklı ve üstün verimli boğa sperması kullanırsanız kullanın hayvan hasta ise doğacak buzağılar çoğu zaman hasta olacak ve sağlıklı hayvanları da tehdit edecektir. Unutulmamalıdır ki, bir toplumun sağlığı yaşam koşulları yanında tüketmiş olduğu gıda ürünlerinin kalitesine de bağlıdır. Hastalık etkenleri hayvanın sağlık ve verimi üzerinde olumsuz etkileriyle birlikte insan sağlığını da tehdit etmektedir. Bunun sonucu olarak çok sayıda insanımız hayvanlardan insana bulaşan zoonoz hastalığa yakalanmaktadır." diye konuştu.
SUNİ TOHUMLAMAYI SERBEST VETERİNER HEKİMLER YAPABİLİYOR
Suni tohumlama hizmetlerini, suni tohumlama veya embriyo transferi sertifikasına sahip oda üyesi serbest veteriner hekimler tarafından yapıldığını hatırlatan Samsun-Sinop Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mahmut Çetinkaya şunları kaydetti: "6343 sayılı Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanan Kamu Dışında Görev Alan Veteriner Hekimlerin Görev, Yetki ve Sorumlulukları İle Eğitim ve Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönerge kapsamında suni tohumlama veya embriyo transferi uygulamaları yapan veteriner hekimler, Türk Veteriner Hekimleri Birliği veya Veteriner Hekimler Odasının belirlediği asgari ücret tarifesine uymak zorundadır. 6343 sayılı kanun kapsamında mesleğini serbest olarak icra eden veteriner hekimler kanunun kendilerine tahmil ettiği vecibeleri yerine getirmeyen oda üyeleri hakkında fiil ve hareketlerinin mahiyetine göre yazılı ihtar, para cezası ve 15 günden altı aya kadar meslek icrasından geçici olarak men kararı gibi cezai hükümlerle karşı karşıya kalabilmektedirler.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz