'Sünnet Cerrahi Bir Işlem, Hastane Ortamında Yapılmalı'

Üroloji Uzmanı Dr. Abdullah Açıkgöz, kamuoyunda sünnetin basit bir operasyon olarak düşünüldüğünü ancak cerrahi bir...

Üroloji Uzmanı Dr. Abdullah Açıkgöz, kamuoyunda sünnetin basit bir operasyon olarak düşünüldüğünü ancak cerrahi bir işlem olduğunun gözönünde bulundurulması gerektiğini vurgulayarak, "Mutlaka hastane koşullarında yapılması gerekir." dedi.

SÜNNET HASTANE ORTAMINDA YAPILMALI

Cerrahi işlemin hastane koşullarında ve hatta ameliyathanede yapılmasının en doğru seçim olacağını vurgulayan Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Abdullah Açıkgöz, “Sünnet sırasında derinin fazla kesilmesi, kanama, şekil bozuklukları, idrar yolunun zarar görmesi gibi kalıcı sakatlıklar ve enfeksiyon karşılaşılabilecek problemlerdir. Konusunda uzman ve deneyimli kişilere uygun ortamlarda sünnetin yaptırılması ile söz konusu komplikasyonlar en aza indirilebilmektedir. İlk 24 saat düzenli ağrı kesici ve 3 gün süreyle yaraya antibiyotikli merhem kullanılması önerilir. Sünnet işleminden birkaç gün sonra banyo yapılabilir. İşleme bağlı şişlik, hafif pembe lekelenmeler olabilir. Cerrahi iyileşme birkaç gün içinde olmakla beraber, görüntü olarak tam iyileşme 3 haftayı bulur.” dedi.

Reklam
Reklam

YENİ DOĞAN SÜNNETİNİ ÖNERMİYORUZ

Sünnet işlemin uygulanmasında cerrahi teknik olarak iki yöntem bulunduğunu kaydeden Açıkgöz, bunlardan bir tanesinin çan yöntemi, diğerinin de bilinen sünnet derisinin gözden geçirilip, ölçümlerle kesilip, dikilmesi şeklinde olduğunu belirtti. "Yeni doğan sünneti yani çan yöntemi bebek doğduktan sonra birinci aya kadar yapılabilir" diyen Dr. Açıkgöz, ikinci aydan sonra hem damarlar geliştiği için hem de penis derisi de bebekle beraber büyüdüğü için çan yönteminin pek önerilmediğini söyledi. Uzm. Dr. Açıkgöz, 40 günden daha uzun bir süre içinde çan yöntemi uygulamasının ciltte kaynamama ve kanama gibi problemlere yol açtığını, bu dönemden sonra bilinen geleneksel sünnet yönteminin devreye girdiğini hatırlatan Uzm. Dr. Abdullah Açıkgöz, “Yeni doğan döneminde bebekte bir takım konjenital hastalıkları varsa, idrar deliğinde açılma problemleri veya eğri penis denilen bir takım gelişimsel anormallikleri bulunuyorsa, sünnet 6'ıncı aydan sonra yapılması daha uygun olur.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

SÖMESTR TATİLİ SÜNNET İÇİN EN UYGUN ZAMAN

Sünnet zamanı seçiminin önemli bir konu olduğunu hatırlatan Abdullah Açıkgöz, sömestr tatili hem sağlık açısından hem de sosyal yönden sünnet için en uygun dönemlerden birisi olduğunu sözlerine ekledi. Sünnet sırasında yaşanabilecek bir olumsuzluğun çocukların gelişimini etkileyebileceği uyarısında bulunan Uzm. Dr. Abdullah Açıkgöz, sünnet basit bir operasyon olarak algılanabiliyor ama sünnetin cerrahi bir işlem olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor. Dr. Açıkgöz, sünnet muayenesi esnasında birçok doğumsal problemin ortaya çıkabileceğini söylüyor. Penise ait eğriliklerin ya da peygamber sünneti adı verilen, idrar deliğinin olması gereken yerden daha aşağıda ya da daha farklı bir yere açılması gibi durumların konuya aşina olan hekimler tarafından saptanabildiğini söyledi. Dr. Açıkgöz, sünnetin kesinlikle konunun uzmanı olan kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: