"Sünnet merdiven altına kayar"

Bu konuda ilk hükümet yetkilisi olarak Bild gazetesine açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, “Köln mahkemesinin kararı uluslararası alanda şaşkınlık yarattı” dedi.

Köln Eyalet Mahkemesi'nin, sünneti “yaralama suçu” kapsamına sokan kararına Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle de tepki gösterdi. BM'nin din ve inanç özgürlüğü konusundaki özel raportörü Heiner Bielefeldt ise bu konuda bir an önce hukuki bir güvence yaratılmasının önemli olduğunu belirterek, aksi takdirde sünnet uygulamasının yasa dışılığa itileceği konusunda uyardı.
Söz konusu kararla Almanya hakkında yanlış bir imaj yaratıldığına işaret eden Westerwelle, “Almanya'nın, din özgürlüğünün kesin bir şekilde korunduğu ve sünnet gibi dini geleneklerin, dini çeşitliliğin bir ifadesi olarak takdir gördüğü dünyaya açık ve hoşgörülü bir ülke olduğu net bir şekilde bilinmeli” ifadesini kullandı.
**"KARAR GERÇEKLERDEN UZAK"**
Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da Berlin'de yaptığı açıklamada, kararın Almanya'daki gerçeklerden uzak olduğunu ve bu karara hukuki alanda açıklık kazandırılması gerektiğini belirtti.
İlk önlem olarak sünnetin ehliyetli doktorlar tarafından yapılması gerektiği yönünde bir karar alınabileceğini kaydeden Roth, “Karar, Yahudi ve Müslüman yaşamın uzun zamandan beri var olan kültürel ve dini geleneğini dışlayıcı nitelikte” değerlendirmesinde bulundu.
**BM RAPORTÖRÜ UYARDI**
BM'nin din ve inanç özgürlüğü konusundaki özel raportörü Heiner Bielefeldt de “Deutschlandradio Kultur”a yaptığı açıklamada, mahkeme kararını büyük bir saçmalık olarak nitelendirerek, karar metninde ilginç ifadelerin yer aldığını, Yahudi ve Müslüman ailelerde sünnetin çok yaygın bir uygulama olduğunu söyledi.
Bu konuda bir an önce hukuki bir güvence yaratılmasının önemli olduğuna dikkati çeken Bielefeldt, aksi takdirde sünnet uygulamasının yasa dışılığa itileceğini, bunun da Yahudi ve Müslüman çocuklar için bir dizi yeni riskleri beraberinde getireceğini kaydetti.
**DAVA SÜRECİ**
Köln Eyalet Mahkemesi, hafta başı aldığı kararda, Müslüman bir ailenin çocuğunu sünnet eden doktorun, çocukta kanama meydana geldiği için yaralama suçu işlediğine hükmetmişti. Mahkeme, doktoru ise yaptığı işin "yasa dışı olduğunu bilmediği" gerekçesiyle serbest bırakmıştı.
Sünnetin yaralama suçu kapsamına girdiği için yasa dışı olduğuna hükmeden mahkeme, sünnetin ancak tıbbi gereklilik söz konusu olduğunda yapılmasının yasa dışı olmayacağına karar vermişti.
Köln Savcılığı’nın talebiyle açılan ilk davada, Köln Sulh Mahkemesi sünnetin İslamiyet inancında yeri olduğu ve sünneti ailenin rızasıyla yaptığı gerekçesiyle doktoru serbest bırakma kararı almış ancak savcılık davayı temyize götürerek, Köln Eyalet Mahkemesi’ne taşımıştı.
Anahtar Kelimeler: