Sünnetsizlik enfeksiyona yol açar

SAMSUN (İHA) - Büyük Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Deniz Abidinoğlu, sünnetsiz çocukların idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskinin yüksek olduğunu bildirdi.

İdrar yolu enfeksiyonunun çocuklarda en sık görülen bakteriyel enfeksiyonlardan biri olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Deniz Abidinoğlu, çocukluk yaş grubu süresince erkeklerin yüzde 2, kızların ise yüzde 8'inin idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğini söyledi.

Abidinoğlu, idrar yolu enfeksiyonlarının sebeplerinin, idrar torbasından böbreğe geri idrar kaçması, böbrek ve idrar kanalının doğumsal bozuklukları, üriner sistem taş hastalıkları, idrar kanalı tıkanıklıkları, işeme bozuklukları, sünnetsiz olma, düşük yaş, aşırı antibiyotik kullanımı ve yapısal olarak idrar yolları savunma sisteminin yetersizliği olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Klinik olarak hastalık görünümlerinin çok çeşitli olduğuna işaret eden Abidinoğlu, hafif idrar yanmasının ciddi böbrek iltihabına kadar değişim gösterebileceği uyarısında bulunarak, "İdrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri; ateş veya vücut ısısında aşırı düşme, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, iştahsızlık, idrar yaparken yanma, zor idrar yapma, idrar kaçırma, sık sık idrar yapma, kötü kokulu idrar, huysuzluk, uyku hali ve büyüme geriliğidir" dedi.

İdrar yolu enfeksiyonlarının tanı yönteminin tam bir fizik muayene, idrar analizi ve kültürüyle görüntüleme yöntemleri olduğuna dikkat çeken Abidinoğlu, "Genel durum bozukluğu olan hastalar hastanede yatarak sıvı ve antibiyotik tedavisine alınır. Tekrarlayan enfeksiyonlarda uygun antibiyotik tedavisi sonrasında 3-6 ay düşük doz antibiyotiğe devam edilmelidir. Komplike idrar yolu enfeksiyonlarında medikal tedaviyle birlikte idrar yolu enfeksiyonuna yol açan altta yatan bozukluk tedavi edilmelidir" diye konuştu.