'Süper bakteri' tehlikesi!

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki şebeke suyunda bilinen tüm antibiyotiklere dayanıklı ‘süper bakteri’ye rastlandı.

Yeni Delhi’de şebeke suyunda yapılan analizlerde dizanteri ve kolera gibi hastalıklara yol açan bakterileri ‘süper bakteri’ye dönüştüren NDM 1 genine rastlandı.

Cardiff Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Mark Toleman yeni sonuçlanan araştırmaya göre 14 milyon nüfuslu başkentte yaşayanların sürekli olarak NDM-1 pozitif bakterilere maruz kaldığını açıkladı.

New Delhi (Yeni Delhi) metallo beta-laktamaz 1, ya da kısaca NDM 1 adı verilen gen bakterileri karbapenemler dahil tüm antibiyotiklere karşı dayanıklı hale getiriyor. İlk olarak 3 yıl önce Hindistan’da ortaya çıkan gen şu anda tüm dünyaya yayılmış durumda bulunuyor ve koli basili gibi yaygın bakterilerde dahi NDM 1’e rastlanabiliyor.

Reklam
Reklam

Önümüzdeki 5-6 yıl için NDM 1’le başedebilecek herhangi bir antibiyotik geliştirilmesi mümkün gözükmezken uzmanlar sadece bir kaç ilaç şirketinin antibiyotik geliştirmek üzere çalışmalar yaptığını kaydediyor.

Uzmanlar araştırma için Yeni Delhi’de 2010 yılının Eylül ve Ekim aylarında 12 kilometrelik bir bölge boyunca 171 adet sızıntı suyu ve 50 adet halka açık çeşme suyu örneği topladılar. Yapılan testlerde 51 sızıntı suyu ve 2 çeşme suyu örneğinde NDM 1’e rastlandı. Bu 2 çeşme suyu örneğinden ve 12 sızıntı suyu örneğinden NDM 1 taşıyan bakteri üretmeyi başardılar.

Sadece Yeni Delhi’de yaklaşık 500 bin kişinin NDM-1 üreten bakteri taşıdığını tahmin ediliyor. Bunun modern tıp için önemli bir tehdit oluşturduğunu kaydeden uzmanlar, cerrahi operasyonlar ve kemoterapi tedavileri esnasında bakterilerle savaşacak antibiyotiklerin eksikliğine karşı kamuoyunu uyarıyor.

Jawaharlal Nehru Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Mohd Shahid bu tehlikeye karşı küresel boyutta harekete geçilmesi gerektiğini savunuyor ve NDM 1’in yol açabileceği uluslararası bir salgın tehdidinin göz ardı edilemeyeceğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

Dünya Sağlık Örgütü, 7 Nisan’ı Dünya Sağlık Günü olarak belirledi ve “Bugün önlem alınmazsa yarın tedavi olmaz” sloganıyla antibiyotiklerin etkilerini yitirmesi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeyi planlıyor.

Anahtar Kelimeler: