Süper casus uçak

Amerikan Global Hawk casus uçağı Alman makyajıyla geleceğin insansız hava aracına dönüştü

1.2 milyar euro’ya geliştirilen Euro Hawk, Berlin-Tokyo arasını yakıt ikmalsiz gidip geliyor, TV, radyo, telefon ve SMS’leri tespit edebiliyor.

Hava istihbaratı konusunda yetersiz kalan Alman Hava Kuvvetleri dünyanın en güçlü ve en gelişmiş casus uçağına sahip oluyor. ABD’nin 2001 yılında kullanmaya başladığı Global Hawk insansız hava aracını model alan Alman mühendisler, 10 yıl içinde süper bir casus uçak geliştirdi. Avrupa havacılık savunma şirketi EADS ve Cassidian tarafından 1.2 milyar euro harcanarak geliştirilen Euro Hawk, tam 15 ton ağırlığıyla dünyanın en ağır ve en fazla menzile sahip insansız hava aracı olacak. Diğer casus uçaklardan farklı olarak gövdesi fiber karbondan üretilen Euro Hawk, 20 bin metre irtifaya çıkabiliyor ve hiç yakıt ikmali yapmadan tam 25 bin kilometre yol kat edebiliyor. Havada aralıksız 30 saat kalabilen uçak büyük cüssesine rağmen yine de radara yakalanmıyor. Elde ettiği istihbaratı gerçek zamanlı olarak kumanda merkezine aktarabilen süper casus uçağın 2012 yılında Alman Hava Kuvvetleri bünyesinde hizmet vermeye başlayacağı belirtildi.

Reklam
Reklam

Kopya ama teknolojisi Alman
Alman Hava Kuvvetleri, ilk etapta 5 tane üretmeyi planladığı Euro Hawk uçaklarını Afganistan’da kullanmayı planlıyor. Uçağı kumanda edecek personelin ABD’de aldıkları eğitimi tamamladığı belirtildi. Son teknolojik yeniliklerle donatılan Euro Hawk sadece keşif amaçlı da kullanılmayacak. Ayrıca teknolojik dinleme özelliğine de sahip olan casus uçak, bulunduğu yerdeki TV ile radyo sinyallerini yakalayabilme, cep telefonlarını ve SMS’leri de izleme kapasitesine sahip. Casus uçak yoğun bulutlu havalarda ve kum fırtınalarında dahi elektronik sinyalleri yakalayabiliyor. Süper casus uçağa bu özelliklerinden dolayı “istihbaratın elektrik süpürgesi” deniyor. Federal Savunma Teknolojileri Dikertörü Rüdiger Knöpfel, “Hava istihbaratı konusunda sağırdık. Euro Hawk kilometre taşı oldu” dedi. Euro Hawk’ın kopya olmasına rağmen yerli teknolojiye sahip olduğuna dikkat çeken Knöpfel, “Sensörleri ve gözlem ekipmanları Alman teknolojisi kullanılarak yapıldı” dedi.

İstihbaratın elektrik süpürgesi
ÖZELLİKLERİ

Reklam
Reklam

- Boy: 14.5 metre

- Kanat uzunluğu: 40 metre

- Ağırlık: 15 ton

- Azami hız: 600 km

- Azami menzil: 25 bin km

- Azami irtifa: 20 bin metre

- Geliştirme süresi: 10 yıl

- Geliştirme maliyeti: 1.2 milyar euro...

Anahtar Kelimeler: