‘süper Dadı’dan Nasihatler

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Aile Söyleşileri’ne konuk olan ‘Süper Dadı’ lakaplı Dr. Yeşim Varol Şen, çocuk...

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Aile Söyleşileri’ne konuk olan ‘Süper Dadı’ lakaplı Dr. Yeşim Varol Şen, çocuk yetiştirmede disiplinin nasıl uygulanması gerektiğini anlattı.

Dr. Yeşim Varol Şen, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Aile Söyleşileri etkinlikleri kapsamında Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu’nda bir konferans verdi. ‘Disiplin nedir, neden gereklidir, disiplinin ilkeleri, anne babaların çocuklarına disiplin uygulayamamalarının nedenleri, disiplin nasıl uygulanır’ başlıklarında izleyicilere seslenen Dr. Şen, kendi kızının bebeklik ve çocukluk dönemlerinden örnekler vererek izleyenleri bilgilendirdi. Zaman zaman izleyenlere de söz vererek çocuklarıyla yaşadıkları disiplin sorunlarını aktarmalarını isteyen Dr. Şen, çocuğa nasıl disiplin uygulamak gerektiğini anlattı.

Reklam
Reklam

KARARLI ve KESİN OLUN

Aile içinde uygulanacak disiplinin ilkelerini ‘kararlılık, kesinlik, süreklilik, sakinlik ve ödüllendirme’ olarak niteleyen Dr. Yeşim Varol Şen, “Çocuk ağladığında bunun işe yaradığına dair en küçük bir taviz verilmemeli. Ağlamanın verdiğiniz kararı değiştirmeyeceğini göstermelisiniz. Çocuğa ceza verilmez diye bir şey yok. Çünkü ceza hayatın bir gereğidir. Nasıl ki trafik kurallarına uymadığımızda ceza ödemek zorunda kalıyorsak, ceza aile içi disiplinin de önemli bir parçasıdır. Ancak bizde anne babalar çoğunlukla ceza denince şiddete başvuruyor. Bu yanlış” dedi.

ÖFKENİZİ KAYBETMEYİN

“Çocuğa kızabilirsiniz ancak öfkenizi kaybetmeyin” diyen Dr. Şen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sakinliğinizi koruyamazsanız kriz büyür ve içinden çıkılamaz hale gelir. Siz kendinize hakim olamazsanız çocuk nasıl olsun. Öfkesini kontrol edemeyen anne baba, çocuğun üzerinde derin etkiler bırakır.”

Anne babaların disiplin uygulayamama nedenlerini de sıralayan Dr. Şen, “Umutsuz anne babalar disiplin uygulayamaz. Çocuğu ile zıtlaşmaktan kaçınan, enerjisi düşük, suçluluk duygusuna kapılan ebeveynler disiplin uygulayamaz. Ayrıca öfkesine hakim olamayan, engellenen veya sorunlu anne babaların da çocuğu disipline etmesi zordur” diye konuştu.

Reklam
Reklam

TELEVİZYONLA YEMEK OLMAZ

Çocuklara televizyonun bulunduğu odada yemek yedirilmemesi konusunda uyarılarda bulunduklarını hatırlatan Dr. Şen, “Ancak bu çoğu kez mümkün olmuyor. Ailenin durumu iyi değilse, televizyonun bulunduğu tek oda dışında ısıtma imkanı yoksa mecburen çocuk da orada yemeğini yiyor. Hatta aynı odada yatmak zorunda olan aileler var” diye konuştu.

İzleyiciden gelen bir soru üzerine Dr. Şen, sesin çocuğun hayatındaki önemine de değindi. Şen şöyle konuştu:

“Çocuklar sesle öğrenir, sesle dünyayı ve çevresini tanır. Çocuğun gelişim çağında çevresindeki ses yüksek olmamalı. Ona seslenirken çok dikkat edin, sesinizi yükseltmeyin. Bunun yanında yaşadığı çevrenin çok sessiz kalmasına da izin vermeyin.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: