Süper Lig'e 'Mükemmel Hakemler'

Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Oğuz Sarvan, UEFA'nın eylül ayında uygulamaya başlayacağı "Mükemmel Hakemlik" projesinin Türkiye'de de hayata geçirileceğini söyledi.

Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Oğuz Sarvan, UEFA'nın eylül ayında uygulamaya başlayacağı "Mükemmel Hakemlik" projesinin Türkiye'de de hayata geçirileceğini söyledi.

Oğuz Sarvan, Futbol Federasyonu'nun aylık resmi yayın organı TamSaha dergisinin temmuz sayısında yer alan röportajında, geride kalan sezonun genel değerlendirmesini yaparken, göreve geldiklerinden bu yana hakemlerin notlarının periyodik olarak yükseldiğini anlattı.

Hakemlerin futbolcular gibi antrenman yapamadığını, pozisyonlarla sadece müsabakadan müsabakaya karşılaştığını belirten MHK Başkanı, yeni uygulamayla hakemlerin pozisyonlara özel planlanan maçlarla hazırlanacağını açıkladı.

Reklam
Reklam

Bir futbolcunun sezonda oynadığı maç sayısından en az 2 kat fazla antrenman yaptığına dikkati çeken Sarvan, "Yani işini, yaparak öğreniyor. Hakemlikte ise eğitimlerin pek çoğu teorik. Uygulama yalnızca haftada bir gün, maçlarda gerçekleşiyor. Bir hakem de maksimum 25 maça çıkabiliyor. Dolayısıyla hakem sık karşılaşmadığı bir olayı sahada karşısında gördüğünde hata ihtimali yükseliyor" ifadelerini kullandı.

UEFA'nın bu sorunu ortadan kaldırmak için bir projesi bulunduğunu anlatan Sarvan, şunları kaydetti:

"Uygulama takımları oluşturuluyor ve hakemler bu takımların maçında antrenman yapıyor. İki yarı sahada örnek olay meydana getiriliyor. Bir tarafta ofsayt pozisyonları oluşturuluyor, yardımcı hakem karar veriyor ve bir kamera çekiyor. Ondan sonra bu kararların doğru mu yanlış bu olduğu değerlendiriliyor. Diğer yarı sahada da orta alandan bir top atıyorlar ve oyuncu gidiyor; orada bariz gol şansı, pozisyonun ceza sahası içinde mi dışında mı gerçekleştiği, gol sevinci veya itiraz gibi aksiyonlar oluyor. Hakem bunların ne kadarını kaçırıyor diye bunu da kameraya çekiyorlar. UEFA bunu 'Mükemmel Hakemlik' diye bir proje haline getiriyor. Biz de Türkiye'de bunu uygulayacağız. UEFA bu uygulamaya eylül ayında başlayacak.ca kampa alınacak."

Reklam
Reklam

Aynı uygulamayı Türkiye'nin de yapabileceğini anlatan Sarvan, "Bunu uygulayabilecek birkaç ülkeden birisiyiz. Hem ekonomik, hem ülke büyüklüğü olarak buna uygunuz. Belirli bir süre sonra her hakem bu sistemden geçmiş olacak ve böylece elimizde hakemlerin bir envanteri bulunacak" dedi.

MHK Başkanı Oğuz Sarvan, yardımcı hakem sayısında indirime gideceklerini söyledi.

PROFESYONEL HAKEMLİK

Hakemlerin kampa katılmaları karşılığında belirli bir ücret aldığını hatırlatan Oğuz Sarvan, önümüzdeki sezon yardımcı hakemlerin ayda 1, hakemlerin ise 2 kez kampa alınacağını vurguladı.

MHK Başkanı Sarvan, profesyonel hakemlik konusunda ise "Bunun düzenlemeleri yapılıyor. Yeni talimata göre hakemlerin profesyonel olabilmesi mümkün. MHK'nın teklifi ve TFF Yönetim Kurulu'nun kabulüyle hakemler profesyonel olabilecek" dedi.