Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) 2012 yılı Olağan Genel Kurul toplantısı yapıldı.
Ankara Eyüpoğlu Otel Konferans Salonu'nda yapılan mali genel kurul toplantısına, merkez birliğine bağlı birliklerden temsilciler katıldı. Divan Başkanlığı'nı Çanakkale Bölge Birlik Başkanı Hasan Uysal’ın yaptığı genel kurul toplantısına CHP Muğla Eski Milletvekili Gürol Ergin, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı İlhami Teke, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü Tarımsal Krediler Pazarlama Müdürü Gamze Ertan, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP) Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Çalışkan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı ve Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak davetli olarak katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Sür-Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya, Birleşmiş Milletlerin 2012 yılını “Uluslararası Kooperatifler Yılı” ilan ettiğine dikkat çekti. Özkaya, Kooperatifler Yılı etkinlikleri kapsamında 16-18 Kasım Tarihleri arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Antalya'da kooperatifçilik toplantısı yapılacağını belirterek, “Tüm üyelerimizi Antalya’ya davet ediyorum” dedi. Konuşmasında balıkçılık sektörünün sorunlarını dile getiren Özkaya, şöyle konuştu:
“Yeniden yapılanan Tarım Bakanlığımız Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adını aldıktan sonra uzun yıllar kurulmasını beklediğimiz Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Genel müdürlüğün kurulması ile birlikte balıkçılığımızda değişimlerde başlamıştır. Bizim sorunumuz uygulamalarda kontrollerin yapılmasıdır. Aslında herkes sorunu biliyor ama kimse elini taşın altına sokmuyor. Balıkçı barınakları sorunu ne yazık ki halen devam ediyor. Davul Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nda iken tokmak başkalarında bulunmaktadır. Bu nedenle de balıkçılık barınaklarımızın sorunları daha da çoğaltmaktadır. Filodan tekne çekilmesi yeterli olmayabilir. Fakat başlanması bile bizim için çok önemlidir. Kaçak avcılığı önleyici her türlü önlemler alınmalı yedi emin limanları oluşturulmalı kesilen cezalar belli bir zamanda ödenmez ise ceza kesilen tekne avcılıktan men edilmelidir. Abaza'da avcılık kesinlikle yasaklanmalı ya da herkese açılmalıdır. Bir iç deniz olan Marmara’da kaçak avcılık önlenmelidir. 16 bin kıyı balıkçısı kendi kaderine terk edilmemelidir. AB de olduğu gibi kıyı balıkçısı desteklenmelidir. Bakanlık destekli eğitim toplantıları oluşturulmalıdır. Bize benzer balıkçılık yapan ispanya, İtalya, Yunanistan balıkçıları ile tanışmak ve onların av gereçlerine incelemek ve bilgi alış verişinde bulunacak ziyaretler gerçekleştirmeliyiz.”
Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü Tarımsal Krediler Pazarlama Müdürü Gamze Ertan da Ziraat Bankası'nın Türk tarımının lideri olduğunu belirterek, “Türkiye’deki tarımın finansmanınındaki Pazar payı yüzde 70 ama balıkçılığın finansmanınındaki pay çok düşüktür. 10 yıldır Genel Müdürlükte ne kadar mücadele ediyor olsak da balıkçılarımızın krediye ulaşımında veya Ziraat Bankası'nı tercih etmesinde istenilen noktaya açıkçası gelemedik. 8 yıldır sübvansiyon kararları var. Geçen yılki tarıma verdiğimiz kredi rakamımız 21,5 Milyar lira, Türkiye’deki toplam bankaların tarıma ayırdığı toplam finansmanı ise 30,32 milyar liradır” dedi. Ertan, “Bankamızın kapıları sonuna kadar açık” diyerek balıkçıları ziraat bankası ile çalışmaya davet etti.
TEKE: “BAŞARIMIZIN SIRRI DEVLET İLE BARIŞIK OLMAK”
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı İlhami Teke, tarım sektöründe örgütlenmenin ve kooperatifçiliğin önemine vurgu yaptı. Kamudan sonra tarım kesimine en fazla finansman desteğini veren kuruluş olduklarını anlatan Teke, “2000’li yılların başlarında 300 Milyon lira kredi verirken bugün 3,9 Milyar kredi verdik. Önümüzdeki yılda 4.5 milyar kredi vermeyi hedefliyoruz. İnanıyoruz ki ülkemizde tarımın kalkınmasıyla ülkemizin kalkınması eş değerde olacaktır. Tarımı ve kooperatifçiliği ne kadar geliştirirsek buna paralel olarak da devam edecektir. Ancak bizler kooperatifçiliği yaparken dünya görüşümüz ne olursa olsun devletimiz ile barışık olarak hareket etmeliyiz. Tarım kredi kooperatiflerimizin başarılı olması bizlerin birlik, beraberlik içersinde birbirine inanarak, güvenerek ve devleti ile barışık olmasından kaynaklanmaktadır” dedi.
ÇALIŞKAN: “TÜRKİYE’DE KOOPERATİFÇİLİK SON BEŞ YILDA ÖNE ÇIKTI”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına Kooperatifçiliğe verdiği desteklerden ötürü övgüler yağdıran Haykoop Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Çalışkan ise kooperatifçiliğin fedakarlık isteyen gönüllük esasına dayalı olarak yapılan bir faaliyet olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Türkiye’de özellikle son beş yılda kooperatifçilik ön plana çıkartılmıştır. Kooperatifçiliğe verilen önemden dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ne kadar teşekkür etsek azdır diyorum. Kooperatifçilik geçmiş yıllarda siyasi amaçlarla kullanıldığı için çok gerilemiştir. Ancak geçmişte siyasi amaç için kullanılan bu yerler zaman içersinde kendi kendilerini yok etmişlerdir. Son yıllara baktığımızda her görüşten insanların kooperatifçilik yaptığını, doğrunun bir olduğunu ve bu anlamda kooperatifçiliğin başarıya ulaştığını görüyoruz.”
Hükümetin tarım politikalarını eleştiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer de, "Dünyada her zaman et yiyenler ot yiyenleri idare etmiştir. Bu kaçınılmazdır” dedi.
NİKSARLI’DAN RIFAT HİSARCIKLIOĞLU’NA SERT TEPKİ
Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı, Türkiye’de faaliyet gösteren kooperatiflerde mevsimlik işçilerin haricinde 120 bin kişinin istihdam edildiğine dikkat çekti. Niksarlı, “Biz diyoruz ki bizim mevzuattan kaynaklanan sorunlarımız var. Bu sorunlar çözülsün, önümüz açılsın bu sektör kendi kendini yönetsin, sicilini kendi tutsun, kuruluş iznini kendi versin, kendi kendini denetlesin çünkü devlet bugüne kadar denetim görevini yapmadı ve yapamaz da. Kooperatifçiler olarak her yıl ziraat odalarına, ticaret odalarına çeşitli gerekçelerle avanta veriyoruz. Bugüne kadar hangisinin ağzından kooperatif kelimesi çıkmış?” şeklinde konuştu.
TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun anayasada kooperatif adının geçmesine karşı çıktığını iddia eden Niksarlı, “Ben ona aidat ödüyorum o benim hakkımı nasıl koruyor” diyerek Hisarcıklıoğlu’na olan tepkisini sert sözlerle dile getirdi.
GENEL MÜDÜR KOÇAK: “KIYAMET SENARYOLARI YAZMAYA GEREK YOK”
Balıkçılara hitaben konuşan Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak ise, “Balıkçılık sektöründe kıyamet senaryoları yazamaya gerek yok. Fakat en temel sorunlarımızdan bir tanesi ülkemizde balıkçılık ekonomik ve biyolojik olarak sürdürülebilir değil. Çünkü balıkçılarımız yakaladığı ürünü değerinde satamıyor. Böyle bir şey olamaz bu kabul edilemez. Elbette tüketici olarak bizde ucuz olsun isteriz ama balıkçı daha fazla tuttuğu halde zarar ediyorsa, daha az tuttuğu günlerde daha mutlu olduğunu söylüyorsa burada bir çelişki var” diye konuştu.
Konuşmaların ardından gündem maddeleri görüşülerek oy birliği ile karara bağlandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz