Sürekli uyuyan kız tıp literatürüne geçti

Zaman zaman gün boyu uyuyan ve aniden bayılan 8 yaşındaki kızın hastalığı tıp literatürüne geçti.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Duman, zaman zaman gün boyu uyuyan ve aniden bayılan 8 yaşındaki kızın hastalığına uyku hormonunun aşırı salgılanmasının neden olduğunu ortaya koyarak, tıp literatürüne geçti.

Akdeniz Üniversitesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Doç. Dr. Duman, 8 yaşındaki Sueda Yıldırım'ın 4 yıl önce, vücut ısısının düşmesi, aşırı terleme, bayılma, şikayetleriyle hastaneye başvurduğunu söyledi. Sueda'nın rahatsızlığına idrar yolu rahatsızlığı, görme bozukluğu, karın ağrılarının da eşlik ettiğini belirten Duman, tanı konulamadığı için idrar ve kan testinin Almanya'ya gönderildiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Sueda'nın gündüzleri başlayan ataklarında sürekli uyuduğunu ve geceleri vücut ısısının 33 dereceye düştüğünü ifade eden Duman, ''Vücut ısısının bu kadar düşmesi buz kesmesi gibi bir olay. Aile 1 yıl boyunca her gece uyanık halde bekledi'' dedi.

Sürekli uyuyan kız tıp literatürüne geçti | www.mynet.com/video

Almanya'dan gelen sonuçlar eşliğinde yaptığı araştırmada Sueda'daki melatonin hormonunun normalin en az 10 katı olduğunu tespit ettiğini vurgulayan Duman, hastalığa melatoninin aşırı salgılanmasının neden olduğunu söyledi.

Duman, melatoninin baskılanması için ilaç ve zaman zaman yurtdışından getirilen 460 nanometre dalga boyundaki özel gece lambasıyla küçük kızın tedavi edildiğini belirterek, ''Sueda'nın şikayetleri tamamen düzeldi. Vücut ısısı 35.5 derecenin üzerinde. Karın ağrısı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve görmede bozukluklar düzeldi'' diye konuştu.

Benzer şikayetlerle son 50 yılda dünyada 50 kişinin hastanelere başvurduğunu vurgulayan Duman, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

''Sueda, dünyada ilk kez tanı almış yeni bir hastalığı temsil eden hastamız. Dünyada bununla ilgili bildirilmiş 50 kadar hasta vardı. 50 yıldır tanımlanmamış bir hastalıktı. Melatonin hormonuyla ilgili olduğunu ilk kez tanımladık. Uyku hormonu olan melatonin bazı canlılarda kış uykusu dediğimiz, vücut ısısının düşmesi ve uzun dönemli uyumada etkisi olduğunu düşünülen bir hormondur. Yaşlanma ve kansere karşı koruyucu etkisi olduğuna dair bilgiler mevcut. Sueda, bu hastalık tablosunun sebebinin melatonin yüksekliği olduğunu gösteren ilk vaka.''

Sueda Yıldırım'ın hastalığına ''Endojen spontan hipermelatoninemi'' (melatoninin aşırı salgılanması) adını verdiğini belirten Duman, bu konuyla ilgili makalesinin uluslararası ''Hormone Research'' dergisinde yayımlanarak tıp literatürüne geçtiğini söyledi.

Duman, dergideki yayının ardından yurt dışında birçok ülkeden meslektaşlarının kendilerini arayarak bilgi aldığını, Türkiye'den de benzer şikayetlerle başvuran 5 hastanın daha tedavisine başladıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz